Koko reitin purjehtiminen vei eurooppalaisilta kauppiailta jopa kaksi vuotta. Yli 20 prosenttia orjista kuoli matkalla Atlantin yli.

© Leonhard Euler (1753) / Wiki Commons

Kolmiokauppa: Orjia vaihdettiin puuvillaan ja tupakkaan

Atlantin ylittävät kauppareitit, joita eurooppalaiset käyttivät orjakaupassa 1600- ja 1700-luvuilla, muodostavat kartalla kolmion. Siksi orjakauppaa kutsutaan myös kolmiokaupaksi. Mistä transatlanttisessa kolmiokaupassa oikein oli kysymys?

maanantai 21. elokuuta 2017 teksti Pernille Mogensen

Kolmiokaupalla viitataan Atlantin ylittäviin kauppareitteihin, joita pitkin europpalaiset kuljettivat orjia Afrikasta Amerikkaan 1600- ja 1700-luvuilla.

Afrikasta ostettiin orjia muun muassa aseilla

Euroopassa laivoihin lastattiin teollisuustuotteita, kuten aseita, kankaita, työkaluja ja alkoholia. 

Sitten laivat purjehtivat ­Afrikan länsirannikolle, jossa eurooppalaiset tuotteet ­vaihdettiin orjiksi ­siepattuihin afrikkalaisiin.

Afrikassa laivojen lastiruumat ahdettiin täyteen orjia, ja laivat suuntasivat Atlantin yli Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikkaan, missä orjat myytiin työvoimaksi valkoihoisten omistamille plantaaseille. ­

Historioitsijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen orjien kokonaismäärästä, mutta heitä arvioidaan olleen ­kaikkiaan 9–12 miljoonaa.

Eurooppaan tuotiin ylellisyystavaroita

Amerikassa laivat lastattiin täyteen sokeria, puuvillaa ja tupakkaa, jonka jälkeen ne suuntasivat Atlantin yli takaisin kohti Eurooppaa. 

Euroopan markkinoilla eksoottisia siirtomaatavaroita myytiin hyvällä voitolla luksustuot­teina. 

Osalla myyntituloista kauppiaat ostivat lisää aseita ja työkaluja ja suuntasivat sitten ­laivoineen jälleen kohti Länsi-Afrikkaa ja sikäläisiä orja­markkinoita.

Lasti vaihtui kolmion kulmissa: Eurooppalaiset kaup­piaat vaihtoivat aseita, työkaluja ja alkoholia Afrikassa orjiin. Miljoonia afrikkalaisia vietiin kammottavissa olosuhteissa orjiksi Uuteen maailmaan. Amerikasta kauppiaat toivat Eurooppaan siirtomaatuotteita, kuten tupakkaa ja puuvillaa.

© Wiki Commons / Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...