Kannabiskauppaa käytiin jo 5 000 vuotta sitten

Tutkijat uskovat selvittäneensä, ketkä olivat historian ensimmäiset kannabiskauppiaat.

Jamnakulttuurin paimentolaiset keksivät kannabiksen arvon kauppatavarana jo pronssikaudella.

Nykyisten Venäjän ja Ukrainan raja-alueella kukoisti pronssikaudella jamna- eli kuoppahautakulttuuri. Jamnat olivat taitavia kauppiaita, ja heidän arvellaan jo 5 000 vuotta sitten perustaneen kauppareitin Euroopan ja Aasian välille.

Samoihin aikoihin kannabista alkoi esiintyä Itä-Aasiassa valtavasti aiempaa enemmän. Tämä ei ilmeisesti ollut sattumaa. Berliinin vapaan yliopiston uusi tutkimus viittaa nimittäin siihen suuntaan, että paimentolaiselämää viettäneen jamnakansan kauppiaat myivät kannabista Euroopasta Aasiaan.

Haluttua kauppatavaraa

Tutkijat analysoivat neljä kannabiskuitunäytettä Euroopasta ja Itä-Aasiasta ja tulivat siihen tulokseen, että kannabis oli kysyttyä kauppatavaraa:

"Kannabis oli erittäin käyttökelpoista monessa tilanteessa ja monella tavalla. Tästä syystä kasvia viljeltiin erityisesti sen välittämiseksi eteenpäin", sanoo Tengwen Long, Berliinin vapaan yliopiston paleontologi. Hän kertoo, että kannabista käytettiin lääkkeenä, tekstiilikuituna ja päihteenä.

Yleistä Euroopassa

Tutkimus kumoaa teorian, jonka mukaan Kiina ja Keski-Aasia olivat ensimmäisiä alueita, joissa kannabiksen käyttö yleistyi. Kasvi oli nimittäin yleinen myös Euroopassa ja Itä-Aasiassa. Tämä tapahtui kuitenkin vasta, kun kannabiskauppa alkoi pronssikaudella.

Tengwen Long painottaa kuitenkin sitä, että kannabis oli vain pieni osa maanosien välillä käytävää kauppaa:

”Kannabista vietiin varmasti, mutta pronssikaudella kauppa käsitti myös paljon muita tuotteita, kuten pronssia, viljaa ja hevosia", hän sanoo.