Eksoottiset linnut olivat suosittuja 1400-luvun Euroopassa. Niitä pidettiin pyhinä, ja niitä esiintyi usein uskonnollisissa maalauksissa.

Yhteiskunta - Kauppa

Australia "löydettiin" ehkä jo oletettua aiemmin

Italialaiseen renessanssimaalaukseen kuvattu eksoottinen lintu viittaa siihen, että eurooppalaisten kauppasuhteet ulottuivat 1400-luvulla luultua pidemmälle.

Taulun papukaija paljastaa kauppareitin

Yksittäinen lintukin voi muokata käsityksiä historiasta. Näin on tehnyt papukaija, joka esiintyy italialaisen Andrea Mantegnan vuonna 1496 maalaamassa taulussa Madonna della Vittoria. Louvren museossa Pariisissa sijaitsevassa taulussa on kultatöyhtökakadu, joita elää Australiassa, Indonesiassa ja Uudessa Guineassa.

Eurooppalaisten kauppasuhteet eivät historiankirjojen mukaan 1400-luvulla vielä ulottuneet noille alueille, joten kyseistä lintua ei olisi pitänyt tuntea tuolloin Euroopassa.

Yhteyksiä Australiaan oletettua aiemmin

Australialainen taidehistorioitsija Heather Dalton Melbournen yliopistosta uskoo linnun asennon ja olemuksen perusteella, että taiteilijalla on ollut mallinaan elävä lintu. Euroopasta on siis ehkä ollut yhteyksiä Australaasiaan oletettua aiemmin.

"Kultatöyhtökakadu eurooppalaisessa maalauksessa vuodelta 1496 osoittaa, että Kaakkois-Aasiaan ja Australiaan oli kauppareittejä jo ennen kuin eurooppalaiset virallisen tiedon mukaan saapuivat sinne", Dalton väittää.

Lue myös:

Kauppa

Miten kolmiokauppa toimi?

2 minuuttia
Kauppa

Tulppaanit ensimmäisen finanssikuplan takana

6 minuuttia
Kauppa

Löytö kertoo kaupasta pronssikaudella

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!