Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antiikin eurooppalaiset olivat hulluina strutsinmuniin

Antiikin aikaan Välimeren ympäristössä taitava kauppias saattoi lyödä rahoiksi strutsinmunilla.

J.D. Dallet/Imageselect

Tutkijat ovat tienneet jo kauan, että pronssikaudelta (n. 3000–1000 eaa.) aina pitkälle rautakaudelle asti strutsinmunilla käytiin vilkkaasti kauppaa.

Arkeologit ovat löytäneet Etelä-Euroopasta useista paikoista strutsinmunankuorista tehtyjä purkkeja, kuppeja ja muita astioita.

Tutkijoiden arvioiden mukaan nämä ovat olleet luksusesineitä, ja tiedossa on, että strutsinmunia tuotiin Eurooppaan ainakin Lähi-idästä ja Egyptistä.

Tähän asti strutsinmunilla käydystä kaupasta ei ole kuitenkaan tiedetty sen enempää. Mutta nyt Bristolin yliopiston tutkijatiimi on tutkinut aihetta tarkemmin.

Strutsi voi olla jopa 2,75 m korkea ja painaa noin 150 kiloa.

© Shutterstock

Munat otettiin villeiltä strutseilta

Nykyisen Irakin alueella sijainneesta Nimrudin kaupungista löydetty kaiverrus paljastaa, että tuon ajan kuninkaalliset pitivät strutseja.

Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että näiden kesystrutsien munat eivät ole samanlaisia kuin ne munat, joista varhaiset esineet on tehty. Esineiksi työstetyt munat ovatkin tutkijoiden mukaan todennäköisesti peräisin villistrutseilta.

”Tämä tarkoittaa sitä, että jonkun on täytynyt jäljittää strutseja ja varastaa niiden munia. Se on ollut vaarallista puuhaa, sillä strutsi voi tappaa ihmisen voimakkaalla potkulla”, selittää tutkijaryhmän johtaja Tamar Hodos Archaeology.org-verkkomedialle.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota