J.D. Dallet/Imageselect

Antiikin eurooppalaiset olivat hulluina strutsinmuniin

Antiikin aikaan Välimeren ympäristössä taitava kauppias saattoi lyödä rahoiksi strutsinmunilla.

Tutkijat ovat tienneet jo kauan, että pronssikaudelta (n. 3000–1000 eaa.) aina pitkälle rautakaudelle asti strutsinmunilla käytiin vilkkaasti kauppaa.

Arkeologit ovat löytäneet Etelä-Euroopasta useista paikoista strutsinmunankuorista tehtyjä purkkeja, kuppeja ja muita astioita.

Tutkijoiden arvioiden mukaan nämä ovat olleet luksusesineitä, ja tiedossa on, että strutsinmunia tuotiin Eurooppaan ainakin Lähi-idästä ja Egyptistä.

Tähän asti strutsinmunilla käydystä kaupasta ei ole kuitenkaan tiedetty sen enempää. Mutta nyt Bristolin yliopiston tutkijatiimi on tutkinut aihetta tarkemmin.

Strutsi voi olla jopa 2,75 m korkea ja painaa noin 150 kiloa.

© Shutterstock

Munat otettiin villeiltä strutseilta

Nykyisen Irakin alueella sijainneesta Nimrudin kaupungista löydetty kaiverrus paljastaa, että tuon ajan kuninkaalliset pitivät strutseja.

Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että näiden kesystrutsien munat eivät ole samanlaisia kuin ne munat, joista varhaiset esineet on tehty. Esineiksi työstetyt munat ovatkin tutkijoiden mukaan todennäköisesti peräisin villistrutseilta.

”Tämä tarkoittaa sitä, että jonkun on täytynyt jäljittää strutseja ja varastaa niiden munia. Se on ollut vaarallista puuhaa, sillä strutsi voi tappaa ihmisen voimakkaalla potkulla”, selittää tutkijaryhmän johtaja Tamar Hodos Archaeology.org-verkkomedialle.