2 000 vuotta vanhat jätökset paljastavat Silkkitien salaisuuksia
Kauppiaiden takapuolensa pyyhkimiseen käyttämät tikut vahvistivat, että kulkutaudit levisivät Silkkitietä pitkin.

Silkkitie sai alkunsa Han-dynastian aikana 202 eaa. – 220 jaa.
Kun kauppiaat muinoin matkustivat pitkin Silkkitietä, he eivät kuljettaneet mukanaan vain kauppatavaraa vaan tartuttivat toisiinsa myös loisia.
Näin toteavat arkeologit heinäkuussa julkaisemassaan raportissa.
Cambridgen yliopiston arkeologit löysivät 2 000 vuotta vanhojen kakkatikkujen ulosteesta kaukaa tulleiden loisien munia.
Munat vahvistivat teorian
Tikut löytyivät Luoteis-Kiinasta muinaisen Silkkitien varren levähdyspaikan käymälästä. Levähdyspaikalla matkustajat saattoivat yöpyä, vaihtaa hevosensa ja käydä tarpeillaan.
Käymälässä pyyhkimiseen käytettiin puutikkuja, joiden päähän oli kiedottu kangasta.
Tutkijaryhmä löysi kankaanpaloista ulosteen jäännöksiä, joita he tutkivat mikroskoopilla. Ulosteista paljastui sukkulamadon, piiskamadon, heisimadon ja kiinalaisen maksamadon munia:
”Saimme ensi kertaa vahvistuksen siitä, että Silkkitietä matkaavat todella levittivät kulkutauteja”, toteaa tutkimuksen johtaja, antropologi Piers Mitchell.
Maksamato tuli pitkän matkan päästä
Mitchellin ja tutkijaryhmän mukaan kiinalaisen maksamadon munat ovat vahvin todiste siitä, että tartuntataudit kulkivat pitkiä matkoja Silkkitietä pitkin.
Kyseinen loinen voi lisääntyä ja levitä vain kosteilla alueilla, ja koska käymälä sijaitsi aavikon laidalla, matkalaiset ovat tutkijoiden mukaan ilmeisesti tuoneet loisen noin 2 000 kilometrin päästä alueelta, jossa se on yleisin:
”Se, että ihminen saattoi kuljettaa kiinalaista maksamatoa niin pitkän matkan Silkkitietä, osoittaa reitin olleen varsinainen kulkutautien paratiisi, jossa taudit tarttuivat ihmisestä toiseen”, Mitchell sanoo.
Maksamato voi aiheuttaa muun muassa keltatautia ja maksasyöpää.