DHA Photo
Gaziantep linna maanjäristys

Turkin maanjäristys tuhosi roomalaisen linnan

Turkissa sattunut voimakas maanjäristys on surmannut tuhansia ihmisiä. Lisäksi se on tuhonnut satoja vuosia vanhaa kulttuuriperintöä, kuten muinaisen linnoituksen.

Turkin maanjäristys on maan pahin sitten vuoden 1939, ja sen alati kasvava uhrimäärä on järkyttävä. Lisäksi järistys on tuhonnut paljon Turkin kulttuuriperintöä.

Muun muassa Etelä-Turkissa Gaziantepin kaupungissa oleva historiallinen, lähes 1 500 vuotta vanha linna tuhoutui osittain Turkissa ja Syyriassa 6. helmikuuta tapahtuneessa maanjäristyksessä.

Gazientepista otetuista kuvista ja videoista näkyy, että suuria osia linnan muureista on vyörynyt murskana alas sen kukkulan rinteitä, jolla linna on kohonnut vuosisatojen ajan.

Historiallinen linna romahti maanjäristyksessä

Video näyttää historiallisen linnan vauriot.

Turkkilainen uutiskanava VOA on julkaissut videon maanjäristyksen linnalle aiheuttamista tuhoista.

Vauriot ovat korjattavissa

Jo heettiläiset (n. 1600–1100 eaa.) käyttivät Gaziantepissa korkealle kohoavaa kalliota tähystyspaikkana. Roomalaiset rakennuttivat 200-luvulla paikalle linnan, jota Bysantin keisari Justinianus I myöhemmin laajensi ja kunnosti. Nykyinen linna valmistui noin vuonna 565.

Linnaa on senkin jälkeen kunnostettu moneen kertaan, ja se oli ottomaanien käytössä aina 1800-luvulle asti. Viimeksi linnaa on kunnostettu 2000-luvun alussa, ja se on ollut suosittu turistikohde. Edessä on nyt suuri urakka järistyksen aiheuttamien vaurioiden korjaamiseksi.

Asiantuntijat ovat kuitenkin toiveikkaita: ”Sinänsä mitään ei ole menetetty muurin romahtaessa. Riittävällä asiantuntemuksella se pystytään kyllä korjaamaan”, Lähi-itään erikoistunut arkeologi, Kööpenhaminan yliopiston opettaja Ingolf Thuesen toteaa.

Myös linnan läheinen Şirvani-moskeija on kärsinyt vahinkoja: sen katto ja yksi seinä ovat romahtaneet.