Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM
Nainen hiippa päässä laivan edessä

Tältä näytti Vasa-laivan haaksirikon ainoa naisuhri

30 merimiestä hukkui, kun Ruotsin kuninkaan lippulaiva Vasa upposi neitsytmatkallaan. Tuore tutkimus osoittaa, että yksi hukkuneista oli tutkijoiden yllätykseksi nainen.

Kun kuuluisa 1600-luvun ruotsalainen sotalaiva Vasa nostettiin merestä vuonna 1961, arkeologit löysivät hylystä 20 luurankoa.

Luurangot olivat olleet aluksella merimiehinä, kun se kaatui ja upposi neitsytmatkallaan - tai ainakin tutkijat olettivat niin.

Yhteen luurangoista, jonka tutkijat olivat nimenneet Gustaviksi, kätkeytyi kuitenkin salaisuus – ja luurangon nimi on nyt Gertrud.

Geenitestit ovat osoittaneet, että luuranko on 25–30-vuotiaan naisen.

Tämä on saanut Tukholman Vasa-museon luomaan naisen kasvot uudelleen, kertoo lehdistötiedote.

Uusi kasvomalli perustuu samanikäisten ja ruumiinrakenteeltaan samankaltaisten nykyaikaisten skandinaavisten naisten tietoihin.

Neitsytmatka päättyi turmioon

Vasa oli Ruotsin kuningas Kustaa II Adolfin lippulaiva. Se rakennettiin hallitsijan omien suunnitelmien mukaan, ja siinä oli ylimääräinen tykkikansi. Lisätykit siirsivät laivan painopisteen kuitenkin pahasti liian korkealle.

Vasan vakautta testattiin juoksuttamalla 30 merimiestä aluksen poikki puolelta toiselle. Testi jouduttiin kuitenkin perumaan, koska alus oli vähällä kaatua.

Vasa laskettiin silti vesille, sillä kukaan ei uskaltanut keskeyttää kuninkaalle tärkeää rakennushanketta, vaikka laiva oli vaarassa kaatua.

Juuri niin kävi Tukholman satamassa 10. elokuuta 1628, kun 30 laivan miehistön jäsentä hukkui.

Heihin kuului Gertrude, joka oli todennäköisesti naimisissa miehistöön kuuluneen kanssa.

"Kirjallisista lähteistä tiedämme, että vain naimisissa olevat naiset – ja heidän oli oltava naimisissa laivalla olleen miehen kanssa – pääsivät tälle neitsytmatkalle", Oscar Nilsson Tukholman Vasa-museosta kertoo.

Uppoamisen jälkeen suurin osa Vasan tykeistä nostettiin ylös, mutta laiva jäi muuten unohduksiin, kunnes se nostettiin 1960-luvulla yhtenä maailman parhaiten säilyneistä hylyistä.

Nainen punaisessa hiipassa

Erään Vasa-laivan haaksirikon uhrin geenitutkimukset paljastavat, etteivät kaikki aluksella olleet olleet miehiä, kuten aiemmin luultiin. Tieto sai Vasa-museon luomaan uuden 3D-mallin siitä, miltä naispuolinen uhri näytti.

© Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM