Outo museo tuhoutui tulipalossa

Barnum's American Museum New Yorkissa oli yksi kaupungin suosituimmista huvipaikoista. Vuonna 1865 siellä syttyi kipinästä tulipalo, joka levisi pian koko rakennukseen.

Barnum’s American Museumin palo vuonna 1865 oli yksi New Yorkin pahimmista tulipaloista.

© New York Public Library

Yksi New Yorkin kuuluisimpia viihdekeskuksia 1800-luvun puolivälissä oli Barnum’s American Museum, jonka omisti myöhemmin sirkuksen johtajanakin kuuluisaksi tullut P. T. Barnum.

Museossa oli muun muassa eläintarha, vahakabinetti ja kummajaisnäytöksiä, ja siellä sai myös ihmetellä esimerkiksi kirppusirkusta ja puunrunkoa, jolla Jeesuksen opetuslasten kerrottiin istuneen.

Museo oli niin tärkeä symboli kaupungille, että sisällissodan aikaan joukko etelävaltiolaisia päätti marraskuussa 1864 polttaa sen, mutta yritys epäonnistui.

Heinäkuussa 1865, pari ­kuukautta sisällissodan päättymisen jälkeen, museo kuitenkin tuhoutui yhdestä siivestä koko taloon levinneessä rajussa tulipalossa.

Apinat pakenivat tulihelvettiä katoille

Palo sai alkunsa läheltä yhtä museon suosituimmista kohteista, valtavaa akvaariota, jossa oli kaksi maitovalasta.

Niitä ei pystytty pelastamaan, ja ne keittyivät palossa elävältä. Moni museon apinoista pääsi sentään pakenemaan liekkejä, ja ne kiipeilivät talojen ­katoilla, kunnes poliisi ampui niistä useimmat.

Palo ei vaatinut ihmishenkiä, mutta siinä ­tuhoutui muun muassa lukuisia Yhdysvaltain ­vapaussotaan (1775–1783) liittyviä esineitä.

Kuvassa on museo vuonna 1868 toisen tulipalon jälkeen. Paikan omistaja, kuuluisa showmies P. T. Barnum, siirtyi palon jälkeen politiikkaan ja sirkusalalle.

© Old Stereoscope Image/Wikipedia