Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Barnum’s American Museumin palo vuonna 1865 oli yksi New Yorkin pahimmista tulipaloista.

© New York Public Library
Yhteiskunta - Katastrofit

Outo museo tuhoutui tulipalossa

Barnum's American Museum New Yorkissa oli yksi kaupungin suosituimmista huvipaikoista. Vuonna 1865 siellä syttyi kipinästä tulipalo, joka levisi pian koko rakennukseen.

Yksi New Yorkin kuuluisimpia viihdekeskuksia 1800-luvun puolivälissä oli Barnum’s American Museum, jonka omisti myöhemmin sirkuksen johtajanakin kuuluisaksi tullut P. T. Barnum.

Museossa oli muun muassa eläintarha, vahakabinetti ja kummajaisnäytöksiä, ja siellä sai myös ihmetellä esimerkiksi kirppusirkusta ja puunrunkoa, jolla Jeesuksen opetuslasten kerrottiin istuneen.

Museo oli niin tärkeä symboli kaupungille, että sisällissodan aikaan joukko etelävaltiolaisia päätti marraskuussa 1864 polttaa sen, mutta yritys epäonnistui.

Heinäkuussa 1865, pari ­kuukautta sisällissodan päättymisen jälkeen, museo kuitenkin tuhoutui yhdestä siivestä koko taloon levinneessä rajussa tulipalossa.

Apinat pakenivat tulihelvettiä katoille

Palo sai alkunsa läheltä yhtä museon suosituimmista kohteista, valtavaa akvaariota, jossa oli kaksi maitovalasta.

Niitä ei pystytty pelastamaan, ja ne keittyivät palossa elävältä. Moni museon apinoista pääsi sentään pakenemaan liekkejä, ja ne kiipeilivät talojen ­katoilla, kunnes poliisi ampui niistä useimmat.

Palo ei vaatinut ihmishenkiä, mutta siinä ­tuhoutui muun muassa lukuisia Yhdysvaltain ­vapaussotaan (1775–1783) liittyviä esineitä.

Kuvassa on museo vuonna 1868 toisen tulipalon jälkeen. Paikan omistaja, kuuluisa showmies P. T. Barnum, siirtyi palon jälkeen politiikkaan ja sirkusalalle.

© Old Stereoscope Image/Wikipedia

Lue myös:

Yhteiskunta

Jättiläispari oli maailmanihme

2 minuuttia
Katastrofit

Titanicin tarina sai uuden käänteen

16 minuuttia
Katastrofit

Titanicin tarina sai uuden käänteen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota