L-BBE
Pompeji kipsivalos

Muinaisen katastrofin tutkimus antaa varoituksen

Uusi tutkimus kertoo, miksi Pompejin tuhkan alle peittänyt ja Herculaneumin tuhonnut tulivuorenpurkaus oli niin tuhoisa. Tutkijat varoittavat, että sama voi tapahtua uudelleen.

Geologiryhmä Roma Tre -yliopistosta on tutkinut, miksi vuonna 79 tapahtuneen Vesuviuksen purkauksen uhrien kohtalot olivat niin erilaisia eri paikoissa.

Tulokset ovat myös varoitus niille, jotka nykyään asuvat lähellä aktiivisia tulivuoria.

Pompejissa asukkaiden ruumiit säilyivät monesti tuhkakerroksen alla, kun taas Herculaneumin asukkaat paloivat nopeasti tuhkaksi.

Tutkijat kertovat Nature-tiedelehdessä, että Herculaneumiin saapui ilmeisesti lähes heti purkauksen alettua niin sanottu pyroklastinen virta, joka koostui kuumasta kaasusta, tuhkasta ja kivestä ja jonka lämpötila oli lähes 600 astetta. Kuumuus oli niin valtava, että uhrit paloivat nopeasti ja jäljelle jäi vain tuhkaa ja luunpaloja.

Vesuviuksen purkaus

Herculaneumin asukkaat muuttuivat silmäräpäyksessä tuhkaksi. Tutkijat varoittavat, että sama voi tapahtua uudelleen.

© Public Domain

Aivot muuttuivat lasiksi

Hehkuvan kuumasta kaasupilvestä todistavat muun muassa hiiltyneet puiden jäännökset sekä erittäin harvinainen löytö: yhden Herculaneumin asukkaan aivot. Ne olivat muuttuneet lasimaiseksi, mikä kertoo, että ne ovat ensin joutuneet kuumaan pyroklastiseen aaltoon, jota on seurannut viileämpi aalto.

Pyroklastisia virtoja tunnetaan muista suurista tulivuorenpurkauksista, muun muassa vuonna 1883 Intian valtamerella tapahtuneesta Krakataun purkauksesta, jossa kuoli tuhansia ihmisiä. Tutkijoiden viesti on, että jos Vesuvius purkautuu uudelleen ja aiheuttaa pyroklastisen pilven, seuraukset voivat olla erittäin vakavat. Esimerkiksi Napolin kaupunki sijaitsee niin lähellä Vesuviusta, että tällainen virta voisi tuhota sen.

Vesuvius purkautui viimeksi maaliskuussa 1944. Tuolloin purkaus tuhosi muun muassa neljä kylää sekä 80 pommikonetta läheisessä Yhdysvaltojen tukikohdassa.

Vesuviuksen purkaus 1944 yhdysvaltalainen pommikone

Yhdysvaltalaissotilas yrittää puhdistaa pommikonetta Vesuviuksen purkauksen jälkeen vuonna 1944.

© National Archives and Records Administration, College Park, MD