AP/Ritzau Scanpix
Mellakka Kairossa

Mistä Egyptin ”Musta lauantai” johtui?

Tammikuussa 1952 brittiarmeija hyökkäsi brittivaltaa vastaan kapinoivien egyptiläissotilaiden kimppuun. Kun uutinen kiiri seuraavana päivänä pääkaupunkiin Kairoon, helvetti pääsi irti.

Mustaksi lauantaiksi kutsutaan lauantaita 26. tammikuuta 1952, jolloin levottomuudet leimahtivat liekkiin Egyptin pääkaupungissa ryöstelynä ja silmittömänä tuhona. Kairon mellakoissa poltettiin noin 750 rakennusta, kuten hotelleja, ravintoloita, pankkeja, supermarketteja, elokuvateattereita ja kahviloita.

Syy mellakoihin oli se, että britit olivat edellisenä päivänä hyökänneet egyptiläisten hallintorakennukseen ja armeijan kasarmiin Ismailiassa ja surmanneet 50 egyptiläistä sotilasta ja poliisia.

Britit olivat käyneet konekiväärein ja panssarivaunuin kevyesti aseistettujen sotilaiden kimppuun, ja teurastus sai egyptiläiset raivostumaan. Kairon asukkaat lähtivät kaupungin kaduille protestoimaan Egyptissä vuodesta 1882 valtaa pitänyttä Britanniaa vastaan.

Mellakka Kairossa

Britannian vastaiset mielenilmaukset kohdistuivat mm. brittiomisteiseen Rivoli Cinemaan.

© AP/Ritzau Scanpix

Mellakoita ei estetty

Mielenilmaukset alkoivat spontaanisti, mutta kun poliisia ja turvallisuusjoukkoja ei näkynyt, järjestäytyneemmät ryhmät ottivat pian johdon. Ne ohjasivat väkijoukkoja rakennuksille, jotka olivat joko brittien omistuksessa tai joilla oli muu yhteys Britanniaan.

Nämä ryhmät johtivat rakennusten polttamista ja ryöstelyä, mutta ei tiedetä, ketkä taustalla todella vetelivät naruista.

Mellakasta alkoi poliittisen rauhattomuuden aika. Se johti heinäkuussa 1952 vallankaappaukseen, jossa länsimielinen kuningas sai väistyä ja tilalle tuli tasavalta. Britit lähtivät lopulta Egyptistä neljä vuotta myöhemmin vuonna 1956.