Heinäkuun 6. päivänä vuonna 1937, noin kello 18.30, saksalainen Hindenburg – historian suurin ilmalaiva – oli juuri lähestymässä kiinnitysmastoa New Jerseyssä, Yhdysvalloissa, kun jättialuksen perä yhtäkkiä syttyi tuleen. Vain puolen minuutin kuluttua ilmalaiva, jonka säiliöt olivat täynnä vetyä, oli tuhoutunut.
Yhdysvaltalaiset ja saksalaiset viranomaiset aloittivat tutkimukset, mutta onnettomuuden syystä ei päästy yksimielisyyteen. Palon aiheuttajasta onkin spekuloitu vuosikymmeniä.
Palo johtui köydestä
Nykyisin monet asiantuntijat uskovat onnettomuuden juontuneen vuodosta, jossa helposti syttyvää vetyä pääsi ulos aluksesta. New Jerseyssä oli vallinnut ukonilma, mikä lisäsi staattisen sähkön aiheuttamien kipinöiden riskiä. Tuhoisa kipinä luultavasti syntyi, kun miehistö heitti kiinnitysköyden ulos.
Amatöörivideo, joka tuli julki vuonna 2012, osoittaa, että Hindenburgin miehistö heitti köyden ulos, kun alus oli vielä korkealla ilmassa. Asiantuntijoiden mukaan sähkövarauksen muodostumisen riski alukseen oli näin suuri, ja köyden laskemisesta juontunut kipinä saattoi sytyttää aluksesta vuotaneen vedyn. Palossa kuoli 36 ihmistä, ja onnettomuus vaikutti osaltaan siihen, että lentokoneet syrjäyttivät ilmalaivat.