University of California Libraries
Gladiaattorit-areena-stadion-onnettomuus

Mikä stadiononnettomuus on vaatinut eniten uhreja?

Kymmenettuhannet riehakkaat roomalaiset tungeksivat vuonna 27 jaa. Fidenaen kaupungin amfiteatteriin katsomaan gladiaattoritaisteluita. Noin puolet heistä ei palannut enää kotiin.

Ainakin 125 ihmistä kuoli ja 323 loukkaantui 1. lokakuuta 2022, kun täyteen ahdetulla jalkapallostadionilla syntyi paniikki Jaavan saarella Indonesiassa.

Vaikka Indonesian tragedia on kuolonuhrien määrässä mitattuna yksi historian pahimmista urheilutragedioista, se jää kauas eniten uhreja vaatineesta stadiononnettomuudesta.

Vuonna 27 jaa. ainakin 20 000 ihmistä kuoli, kun muinaisen Fidenaen kaupungin amfiteatteri romahti gladiaattorinäytöksen aikana Rooman valtakunnassa.

Stadioneilla on kuollut kymmeniätuhansia

Fidenaen amfiteatterin romahtaminen ei ole ainoa urheilun ystäviä surmannut suuronnettomuus. Esittelemme alla kolme kohtalokasta stadiononnettomuutta.

Circus Maximus-areena-stadion-onnettomuus
© Atlas van Loon

Muuri ja katsomot sortuivat

Vuosi: noin 284–286 jaa.
Paikka: Circus Maximus, Rooma, Italia
Uhreja: noin 13 000

Mitä tapahtui?
Suurta katsomoa tukeva kolmen kerroksen korkuinen muuri sortui yllättäen. Pian myös osa katsomosta romahti, ja tuhansia katsojia kuoli.

Circus Maximus-areena-stadion-onnettomuus
© Rabax63

Kantavat pylväät pettivät

Vuosi: 140 jaa.
Paikka: Circus Maximus, Rooma, Italia
Uhreja: 1 112

Mitä tapahtui?
Yhteen hippodromin ylemmistä katsomoista ahtautui vaunukilpailun aikana liian monta katsojaa. Kantavat pylväät pettivät painon alla, ja katsomo romahti.

Happy Valley-areena-stadion-onnettomuus
© Public Domain

Laukkakilpailu päättyi tulipaloon

Vuosi: 1918
Paikka: Happy Valley, Hongkong
Uhreja: 614

Mitä tapahtui?

  1. helmikuuta 1918 tilapäinen katsomo romahti laukkakilpailun aikana ja kaatoi läheiset ruokakojut sytyttäen bambumattoja palamaan. Seurauksena oli raivokas tulipalo.

Amfiteatteri oli liian täynnä

Amfiteatteriin oli saapunut joukoittain riehakkaita katsojia ennen gladiaattoritaistelujen alkua. Amfiteatterin rakentamisesta vastannut Atilius-niminen mies oli säästösyistä päättänyt rakennuttaa teatterin kiven sijaan puusta, ja joidenkin lähteiden mukaan rakennustyö oli lisäksi tehty nopeasti ja huomattomasti.

Näiden tekijöiden yhdistelmä osoittautui katastrofaaliseksi. Katsomot eivät kestäneet kymmenientuhansien ihmisten painoa, ja kun ne romahtivat, amfiteatterin sisällä olleet katsojat sekä areenan sisällä sijainneissa kaupoissa ja kojuissa olleet ihmiset rusentuivat.

Gladiaattorit-areena-stadion-onnettomuus

Jopa 50 000 roomalaista oli saapunut katsomaan gladiaattoritaisteluita, kun Fidenaen amfiteatteri romahti.

© University of California Libraries

Ainakin 20 000 roomalaista kuoli

Onnettomuuden tarkka uhrimäärä ei ole tiedossa. Roomalainen historioitsija Suetonius arvioi uhrien määräksi 20 000, kun taas historioitsija Tacitus kirjoitti kuolleita ja loukkaantuneita olleen peräti 50 000.

Oli miten oli, uhrien etsiminen, esiin kaivaminen ja tunnistaminen kesti poikkeuksellisen pitkään.

Fidenaen turman jälkeen Rooman senaatti päätti, että vain ne, joilla oli varaa rakentaa riittävän laadukkaasti, saivat järjestää gladiaattoritaisteluja ja että viranomaisten piti tarkastaa ja hyväksyä kaikki uudet amfiteatterit.