Shutterstock
Tuomiopäivän kello

Mikä on Tuomiopäivän kello?

Kun Tuomiopäivän kello käy puoltayötä, ihmiskunnan päivät ovat luetut. Vertauskuvallisen kellon avulla tutkijat pyrkivät osoittamaan, miten lähellä ihmiskunta on maapallon tuhoamista.

Tuomiopäivän kello on vertauskuvallinen kello, joka näyttää aikaa maapallon tuhoutumiseen ihmiskunnan toiminnan seurauksena. Sen historia juontuu vuodesta 1945, ja sen suunnitteli ryhmä tutkijoita, jotka olivat osallistuneet toisen maailmansodan aikana ensimmäisen ydinpommin kehittämiseen Yhdysvaltojen Manhattan-projektissa.

Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommien jälkeen tutkijat halusivat kellon avulla kiinnittää huomion ydinaseiden käytön vaaroihin koko ihmiskunnalle.

”Olemme jumissa vaarallisessa ajassa, joka ei tuo vakautta eikä turvaa.” George Washingtonin yliopiston professori Sharon Squassoni

Maa tuhoutuu keskiyöllä

Tuomiopäivän kello luotiin vuonna 1947. Kellossa puoliyö symboloi hetkeä, jolloin maapallo tuhoutuu, ja kulloinenkin kellonaika kertoo näin, miten lähellä ihmiskunta on tuhoaan.

Vertauskuvallisen kellon aikaa siirtävät voittoa tavoittelemattoman The Bulletin of the Atomic Scientists -järjestön tutkijat, jotka kokoontuvat kerran vuodessa arvioimaan, miten lähellä ihmiskunta on Maan tuhoamista itse kehittämällään tuhovoimaisella tekniikalla ja teoillaan.

Arvioinnissa otetaan huomioon etenkin ydinaseiden, ilmastonmuutoksen ja teknologian kehityksen negatiiviset vaikutukset.

Tuomiopäivän kello

Kun Tuomiopäivän kello käy keskiyötä, ihmiskunnan tuhon hetki on käsillä – ainakin kelloa ylläpitävien tutkijoiden mukaan.

© Shutterstock

”Olemme jumissa vaarallisessa ajassa”

Kun kello julkistettiin, sen viisarit olivat ajassa 23.53. Kelloa on siirretty sittemmin 8 kertaa taaksepäin ja 17 kertaa eteenpäin. Kauimpana tuhosta oltiin vuonna 1991, jolloin kello oli 23.43. Lähimmäksi tuhoa tultiin tammikuussa 2023, jolloin kello siirrettiin aikaan 23.58.30 – 90 sekunnin päähän tuhosta.

Syynä viimeisimpään siirtoon ovat Ukrainan sota sekä sen heikentämät mahdollisuudet taistella ilmastonmuutosta vastaan.

“Olemme jumissa vaarallisessa ajassa, joka ei tuo vakautta eikä turvaa”, kelloa säätävään tutkijaryhmään kuuluva George Washingtonin yliopiston professori Sharon Squassoni on todennut.

VIDEO: Yhdeksän faktaa Tuomiopäivän kellosta