Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sotilaat vartioivat ­Hindenburgin hylkyä, jotta uteliaat eivät sotkisi onnettomuustutkintaa.

Yhteiskunta - Katastrofit

Mikä aiheutti Hindenburgin palon?

Onnettomuuden jälkeen palon syytä tutkittiin sekä Saksassa että Yhdysvalloissa, mutta syy ei koskaan selvinnyt varmasti.

Sabotaasi

Natsi-Saksa käytti Hindenburgia ­propagandavälineenä, joten se olisi ollut otollinen kohde natsihallinnon vastustajille.­ Hindenburgin kapteeni Max Pruss uskoikin vakaasti, että onnettomuus johtui sabotaasista. Ennen onnettomuutta Hindenburg oli lentänyt 10 onnis­tunutta edestakaista lentoa Pohjois-Atlantin ja kahdeksan Etelä-Atlantin yli, eikä edes siihen osunut salamanisku ollut aiheuttanut ongelmia. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole paljastunut sabotaasiteoriaa tukevaa todistusaineistoa.

Kyllästysaine

Hindenburgin katekankaan kyllästysaineessa oli muun muassa alumiinia, jonka tarkoitus oli heijastaa auringonsäteilyä ja estää siten vedyn lämpeneminen. Alumiini on kuitenkin räjähdysherkkää, sillä se reagoi herkästi kemiallisesti muiden aineiden kanssa: sitä käytetään nykyisin esimerkiksi rakettipolttoaineissa sekä räjähteiden katalysaattorina. Kyllästysaine oli siis tulenarkaa, joten onnettomuus olisi voinut tapahtua, vaikka kaasuna olisi käytetty vähemmän herkästi syttyvää heliumia.

Staattinen sähkö

Yleisin teoria on, että staattisen sähkön synnyttämä kipinä sytytti vedyn palamaan. Hindenburg oli lentänyt hieman ennen onnettomuutta ukonilman läpi, mikä on saattanut aiheuttaa ilmalaivaan sähkövarauksen. Se olisi puolestaan voinut aiheuttaa kipinän laskeutumisvaijerien osuessa maahan, varsinkin kun myös Lakehurstin tihkusää on voinut vaikuttaa ilman sähkönjohtavuuteen. Ei kuitenkaan ole voitu varmasti todistaa, että staattinen sähkö olisi ollut onnettomuuden syy.

Lue myös:

Aseet

Tervetuloa opastetulle kierrokselle Hindenburgiin

1 minuuttia
Katastrofit

Valaat kiehuivat elävältä museon palossa

2 minuuttia
Katastrofit

Titanicin tarina sai uuden käänteen

16 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota