Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yhteiskunta - Katastrofit

Kuolivatko kaikki, jos sukellusvene upposi?

Teoriassa sukellusveneen miehistö pystyi pelastautumaan happilaitteen avulla.

Teoriassa miehistöllä oli mahdollisuus selvitä

Vuonna 1907 saksalainen Heinrich Dräger keksi sukellusveneeseen pelastautumislaitteiston, jota hän kutsui Tauchretter­iksi, ”sukeltajan pelastajaksi”. Laitteisto koostui happilaitteesta, jossa oli happea noin 30 minuutiksi, nenänipistimestä ja pelastusliivistä, joiden avulla uponnut pystyi uimaan pintaan.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Tauchretterista tuli saksalaisten sukellusveneiden vakiovaruste. Laitteiston iso ongelma oli se, että se sisälsi puhdasta happea. Sen käyttäjä saattoi saada vakavan happimyrkytyksen, jos hän hengitti yli seitsemän metrin syvyydessä happea, johon ei ollut sekoitettu typpeä.

Happilaitetta paranneltiin

Ongelma ratkaistiin käyttämällä myöhemmissä malleissa sekä happea että typpeä, jotka sekoittuivat matkalla suukappaleeseen. Myös britit ja yhdysvaltalaiset kehittivät omia versioitaan saksalaisten järjestelmästä, ja maailmansotien välisenä aikana kummankin maan sukellusvenekoulutuksessa käytettiin vedenalaisia kammioita, joissa sotilaat pystyivät harjoittelemaan uponneesta aluksesta pelastautumista happilaitteen avulla.

Harjoittelu oli hyödytöntä

Kun toinen maailmansota puhkesi, harjoittelu osoittautui hyödyttömäksi. Saksalaiset, britit ja yhdysvaltalaiset operoivat niin syvissä vesissä, että niihin uponneella ei ollut mitään mahdollisuuksia jäädä henkiin. Vedenpaine yksinkertaisesti rusensi aluksen. Esimerkiksi Yhdysvallat menetti toisessa maailmansodassa 52 sukellusvenettä. Niillä palvelleesta yli 3 500 miehestä selvisi hengissä vain viisi.

Jos sukellusvene on lempiaiheesi, sukella tästä sukellusveneitä käsitteleville teemasivuille.

Lue myös:

General Slocum on fire 1904 accident catastrophe
Katastrofit

Saksalaissiirtolaiset hukkuivat liekkeihin

25 minuuttia
Katastrofit

Titanicin tarina sai uuden käänteen

16 minuuttia
Katastrofit

Titanicin tarina sai uuden käänteen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota