Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Assyria ilmasto kuivuus

Kuivuus kukisti Assyrian

Nykyisen Irakin alueella muinoin sijainnut mahtava Assyrian imperiumi tuhoutui nopeasti ja sen suurin kaupunki autioitui. Nyt tutkijat uskovat löytäneensä syyn hävitykseen.

Getty Images

Tutkijat ovat ehkä löytäneet syyn muinaisen Uus-Assyrian valtion nopeaan romahdukseen – uuden tutkimuksen mukaan se johtui ilmastonmuutoksesta, joka muistuttaa nyt käynnissä olevaa ilmiötä.

Assyrialaiset hallitsivat vuoden 670 eaa. tienoilla nykyisen Irakin alueella maailman siihen asti suurinta imperiumia. Muutaman vuosikymmenen päästä valtion aiemmin alistamat viholliset olivat kuitenkin hävittäneet Assyrian sekä sen pääkaupunki Niniven 12 kilometrin pituisine puolustusmuureineen.

Tippukivet kertovat sateista ja lämpötiloista

Historiantutkijat eivät ole aiemmin osanneet selittää, miksi imperiumi hävisi niin nopeasti, mutta nyt Yalen yliopiston ja Kalifornian osavaltion yliopiston tutkijat uskovat löytäneensä syyn: se oli ilmastonmuutos.
He analysoivat tippukivien happi-isotooppeja luolassa, joka sijaitsee 300 kilometrin päässä Niniven raunioista. Happi-isotoopeista voidaan arvioida alueen sademäärät ja lämpötilat viimeisten 4 000 vuoden ajalta.

Assyria sota kuivuus

Assyrialaiset valloittivat vuosisatojen kuluessa valtavia alueita ja perustivat siihen asti suurimman imperiumin, joka perustui äärimmäiseen julmuuteen ja kokonaisten kansojen pakkosiirtoihin.

© Shutterstock

Assyriasta tuli Idän mahti

  • 883 eaa.

    Assyrialaiset valloittavat naapurivaltioitaan.

  • 671 eaa.

    Assyria valloittaa Egyptin ja on laajimmillaan.

  • 612 eaa.

    Viholliset kukistavat Assyrian ja hävittävät sen pääkaupungin Niniven.

125 vuoden kuivuus

Tutkimuksen mukaan Assyrian ydinalueilla alkoi noin vuoden 675 eaa. tienoilla valtava kuivuus, joka kesti 125 vuotta. Imperiumin heikentyminen, joka alkoi noin 660 eaa., osuu siis samaan aikaan kuivan kauden kanssa.

Assyrialaiset olivat riippuvaisia maataloudesta, joten kuivuus oli heille suuri katastrofi, joka johti heidän tuhoutumiseensa.

Tutkimus osoittaa tekijöidensä mukaan, miten valtavat seuraukset pitkäaikaisella kuivuudella voi olla – niin silloin kuin nykyäänkin.

Lue myös:

Katastrofit

Titanicin tarina sai uuden käänteen

2 minuuttia
Katastrofit

Kuolemaa kylvänyt sykloni jakoi Pakistanin kahtia

10 minuuttia
Titanic nosto päätös
Katastrofit

Šokkipäätös: Yritys sai luvan tunkeutua Titaniciin

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota