Grumman TBF-1 Avengers

Kuinka monta lentokonetta on kadonnut Bermudan kolmiossa?

Vuonna 1945 amerikkalaiset pommikoneet olivat harjoituslennolla Floridan edustalla, kun yhteys niihin yhtäkkiä katkesi. Sen jälkeen moni muukin lentokone on kadonnut Bermudan kolmiossa.

Vuonna 1945 amerikkalaiset pommikoneet olivat harjoituslennolla Floridan edustalla, kun yhteys niihin yhtäkkiä katkesi. Sen jälkeen moni muukin lentokone on kadonnut Bermudan kolmiossa.

National Archives and Records Administration

Kuinka monta konetta on kadonnut Bermudan kolmiossa?

  1. joulukuuta 1945 luutnantti Charles Taylor nousi pommikoneellaan amerikkalaisesta lentotukikohdasta. Häntä seurasi neljä muuta konetta ja 13 lentäjäoppilasta, jotka osallistuivat harjoitukseen Floridan edustalla.

Parin tunnin kuluttua tukikohta sai radioviestin, jonka mukaan kompassit eivät toimineet ja lentokoneet olivat eksyksissä.

Taylorin viimeinen viesti saatiin vähän ennen auringonlaskua, ja lentokoneiden kohtalo sen jälkeen on epäselvä.

Ilmailun suuria mysteereitä

Historia tuntee useita tapauksia, joissa lentokoneet ovat kadonneet jäljettömiin mystisissä olosuhteissa.

1937: Ilmojen kuningatar

Maailmankuulu lentäjä Amelia Earhart lensi vuonna 1928 ensimmäisenä naisena yli Atlantin. Vuonna 1937 hän katosi yrityksellään lentää maailman ympäri.

Amelia Earhart
© NASA

1956: Ydinasetta kuljettava kone katosi pilviin

  1. maaliskuuta 1956 neljä sotilaskonetta matkasi Yhdysvalloista Marokkoon, kun yksi niistä katosi pilviin Välimeren yllä. Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti, että koneessa oli osia kahdesta ydinpommista.
Boeing B-47
© U.S. Air Force

1962: 96 sotilasta katosi jäljettömiin

  1. maaliskuuta 1962 amerikkalainen matkustajakone lento 739 katosi. Se oli lähtenyt Guamista, ja sen mukana oli 96 sotilasta. Viranomaisten mukaan kone on mahdollisesti tuhoutunut räjähdyksessä.
Flying Tiger Line Flight 739
© USAF

Artikkelit korostivat Bermudan kolmion vaarallisuutta

Taylorin lentue katosi Floridan, Bermudan ja Puerto Ricon välisellä alueella, jota alettiin kutsua Bermudan kolmioksi.

Ensimmäisenä alueen vaarallisuudesta lentokoneille mainittiin vuonna 1950 julkaistussa lehtiartikkelissa. Seuraavina vuosina julkaistiin useita artikkeleita, joissa kerrottiin alueella kadonneista lentokoneista.

Grumman TBF-1 Avengers

Viisi amerikkalaista harjoituslennolla ollutta sotilaskonetta katosi jäljettömiin vuonna 1945 Bermudan kolmiossa.

© National Archives and Records Administration

Kadonneiden lentokoneiden määrää ei tiedetä tarkasti – muun muassa koska aluetta ei ole tarkoin määritelty – mutta vuodesta 1945 lähtien alueella on arvioitu pudonneen tai kadonneen alle 15 lentokonetta.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio National Oceanic and Atmospheric Administration on ilmoittanut, ettei ole ”näyttöä siitä, että Bermudan kolmiossa tapahtuisi mystisiä katoamisia useammin kuin muilla suurilla, paljon liikennöidyillä merialueilla”.

Video: Arvoituksellisen Bermudan kolmion tarina