Shutterstock
lentoturvallisuus, 11. syyskuuta 2001

Kolme seikkaa, jotka ”9/11” muutti lennoilla

New Yorkissa 11. syyskuuta 2001 tehdyn terrori-iskun jälkeen lentoyhtiöt ovat ottaneet käyttöön turvatoimia, joilla pyritään estämään terrori-iskut lentokoneilla tai -koneissa.

Maailma seurasi järkyttyneenä, kun islamistisen terroristijärjestön al-Qaidan jäsenet kaappasivat kaksi matkustajakonetta ja lensivät ne päin World Trade Centeriä New Yorkissa 11. syyskuuta 2001. Hyökkäyksellä oli lukuisia seurauksia, eikä vähiten lentoturvallisuudelle.

Seuraavina vuosina hallitukset ja lentoyhtiöt ottivat käyttöön monenlaisia varoitoimia estääkseen uudet iskut. Lukemattomista terrorismin vastaisista toimista voidaan erottaa kolme merkittävintä ja näkyvintä.

1: Passi todistaa henkilöllisyyden

Lentoturvallisuus, passi, kansainvälinen

Ilman voimassa olevaa passia on nykyään lähes mahdoton päästä matkustajakoneeseen.

© Shutterstock

Monilla 11. syyskuuta iskun terroristeilla oli puutteelliset henkilöllisyyspaperit, mutta heidät päästettiin silti koneisiin. Syy oli se, että koneet olivat Yhdysvaltojen sisäisiä lentoja.

Nykyään Yhdysvalloissa kaikkien matkustajien on esitettävä viranomaisen myöntämä voimassa oleva henkilöllisyystodistus maan sisäisellekin lennoille päästäkseen. Lisäksi lentoyhtiöt varmistavat, että kaikkien koneeseen nousevien matkustajien kaikki matkatavarat tarkastetaan.

2: Metallinilmaisin paljastaa aseet

Lentoturvallisuus, lentokenttä, läpivalaisu

Kaikki matkustajat kulkevat portista, joka paljastaa kehoon tai vaatteisiin mahdollisesti kätketyt esineet.

© Shutterstock

Metallinilmaisin reagoi neljän terroristin kohdalla. Siksi miehet tarkastettiin vielä käsiskannerilla, ja kuitenkin he saivat luvan nousta koneeseen. Kaikilla terroristeilla oli aseet, mutta ennen hyökkäystä World Trade Centeriin monille Yhdysvaltain lennoille oli sallittua ottaa mukaan veitsi, kunhan sen terä ei ollut yli 10 sentin pituinen.

Nykyään koneisiin ei saa viedä teräviä esineitä eikä yli 100:a millilitraa nesteitä. Nestekielto on varotoimi, jonka tarkoitus on estää terroristeja tuomasta koneeseen suurta määrää nestemäistä räjähdysainetta.

Lisäksi lentokentillä on parempia vartalon läpivalaisulaitteita, joiden sähkömagneettiset säteet voivat paljastaa kehoon piilotetut esineet. Käsimatkatavarat kuvataan erikseen.

3: Lentäjien ja ohjaamon suojaus parani

Lentoturvallisuus, lentokenttä, lentokone, ohjaamo

Lentokonekaappareilla ei ole enää juurikaan mahdollisuuksia päästä ohjaamoon lentäjien luo.

© Shutterstock

Turvallisuutta on parannettu myös koneissa. Monessa lentokoneessa ohjaamon ovi on nykyään paksu ja luodinkestävä, ja sen voi avata vain sisältä. Joissakin koneissa on valvontakamerat, joiden avulla lentäjät voivat seurata matkustamon tapahtumia.

Yhdysvalloissa lentäjillä on nykyään myös oikeus kantaa käsiasetta, kunhan he ovat saaneet aseen käyttöön koulutusta ja heillä on lupa kantamaansa aseeseen.