Kaniinikannan kasvu saatiin kuriin vasta, kun apuna alettiin käyttää myksooma-virusta.

Kaniinit aiheuttivat luonnonkatastrofin

24 kaniinin oli tarkoitus tuoda siirtolaisille mieleen heidän kotimaansa ja ilahduttaa metsästäjiä, mutta kaniinikanta alkoi kasvaa hallitsemattomasti.

24 kaniinista sikisi miljoonia

Maanviljelijä Thomas Austin vapautti vuonna 1859 mailleen Victorian osavaltiossa Australiassa 24 kaniinia. Ne toivat hänelle mieleen hänen vanhan kotimaansa Englannin, eikä hän arvellut muutamasta kaniinista olevan mitään haittaa kenellekään.

Monet Austinin naapureista seurasivat tämän esimerkkiä ja toivat paikallisten metsästäjien iloksi mailleen satoja kaniineja. Kanta alkoi kasvaa nopeasti. Kymmenessä vuodessa siitä oli jo tullut niin suuri, että missään ei näkynyt, vaikka metsästäjät ampuivat kaksi miljoonaa kaniiinia vuodessa.

Kaniinit valloittivat viljelymaat

Kaniinit popsivat poskeensa kaikki viljely- ja luonnonkasvit. Ne kuopsuttivat maan pilalle joka puolella ja hävittivät lukemattomia kasvilajeja.

Vuonna 1894 kaniinit olivat valloittaneet koko maan lukuun ottamatta sen länsireunaa. Hallitus päätti estää vitsauksen laajenemisen ja pani tuhannet työläiset vuosina 1901–1907 pystyttämään 3 256 kilometriä pitkän aidan, jonka oli määrä pitää kaniinit pois Australian länsilaidalta.

Vieraslajien aiheuttamat riesat

Haluatko tietää lisää taistelusta kaniineja vastaan ja siitä, mitä muuta riesaa vieraslajeista on ollut vuosien varrella? Lue koko artikkeli Historian numerosta täältä.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta "Lataa artikkeli" -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...