Merie Weismiller Wallace/Image Supplied By Capital Pictures/Ritzau Scanpix
Rose jaJack, Titanic

Arvio: ”Titanic” on katastrofielokuvien kuningas

Vuoden 1912 kuuluisan haaksirikon filmatisoinnista tuli kaikkien aikojen kassamagneetti. Yksi syy siihen ovat elokuvan vakuuttavat historialliset yksityiskohdat.

Satatuhatpäinen yleisö ihaili laiturilla, kun 269 metriä pitkä ja 52 310 tonnia painava loistoalus RMS Titanic lähti Southamptonista Britanniasta 10. huhtikuuta 1912. Se oli maailman suurin ja kallein laiva, ja lehdistö oli jo kuukausikaupalla kirjoittanut ylistyslauluja uudesta merten mestariteoksesta.

”Itse Jumalakaan ei voisi upottaa tätä laivaa”, ylpeili Titanicin varustamo White Star Line. 15. huhtikuuta 1912 kävi kuitenkin ilmi, ettei ”uppoamattoman” laivan haaksirikkoon tarvittu kuin yksi jäävuori.

Ohjaaja James Cameronin kuuluisan haaksirikon filmatisointi Titanic on voittamaton katastrofikuvaus ihmisen ylimielisyydestä. Elokuva on nyt nähtävissä Disney+:ssa.

Alkuperäinen ”Titanicin” traileri vuodelta 1997

Video

”Titanic” on historian riemuvoitto

Titanicin budjetti oli yli 200 miljoonaa dollaria, ja se oli ensi-iltansa aikaan vuonna 1997 maailman kallein elokuva. Sen erikoistehosteet olivat tuolloin vertaansa vailla, ja Titanicista tuli kaikkien aikojen kassamagneetti, joka tuotti maailmanlaajuisesti lähes 2,2 miljardia dollaria.

Yksi syy elokuvan menestykseen oli epäilemättä sen välittämä aito ajankuva vuodelta 1912. Titanic-laivan rakentanut irlantilainen telakka Harland & Wolff oli avannut arkistonsa Cameronin tiimille ja toimittanut laivan rakennuspiirustuksia, joita sitten toteutettiin elokuvaan luonnollisessa koossa.

Hytit, huonekalut, aterimet ja kuuluisa ensimmäisen luokan portaikko luotiin uudestaan pienintä yksityiskohtaa myöten. Samoin moni naisten puvuista ommeltiin tarkasti vuoden 1912 ranskalaisen muotilehden mukaan.

Omistaja usutti ”Titanicin” täyteen vauhtiin

Titanic, moottori
© WordPress

Elokuva: Kiire sinetöi kohtalon

”Lehdistö tietää jo Titanicin olevan iso. Nyt haluan heidän ihastelevan sen nopeutta”, sanoo varustamon johtaja J. Bruce Ismay elokuvassa ja käskee kapteenia lisäämään vauhtia. Jäävuoren ilmaantuessa alus ei sitten pysty pysähtymään ajoissa.

Titanic, mies
© Universal History Archive/Getty Images

Todellisuus: Omistaja oli käskenyt lisäämään vauhtia

Titanicin matkustajana ollut Elizabeth Lines kertoi haaksirikon jälkeen onnettomuustutkinnassa kuulleensa Ismayn ja kapteenin keskustelevan siitä, kuinka Titanic voisi päästä New Yorkiin jo päivää aiottua aiemmin, jos vauhtia lisättäisiin.

Täysin keksittyä köyhän Jack Dawsonin (Leonardo DiCaprio) ja yläluokkaisen Rose Dewitt Bukaterin (Kate Winslet) rakkaustarinaa lukuun ottamatta Titanic on historiallisesti erittäin todenmukainen.

James Cameron piti sitä erittäin tärkeänä ja sanoi ensi-illan jälkeen: ”Jos Titanicille voisi matkustaa aikakoneella, niin juuri tältä siellä näyttäisi.”

Monet Jackin ja Rosen matkalla kohtaamat sivuhahmot perustuvat Titanicin todellisiin matkustajiin ja miehistön jäseniin. Heitä ovat esimerkiksi pääsuunnittelija Thomas Andrews, joka painui pohjaan laivan mukana hienossa tupakkasalongissa, ja katolinen pappi Thomas Byles, joka antoi synninpäästöjä yli sadalle matkustajalle heidän viimeisinä tunteinaan.

Myös James Cameronin anteliaasti ympäriinsä ripottelemat pienet yksityiskohdat tekevät vaikutuksen. Kun Titanic osui jäävuoreen, törmäys kesti 37 sekuntia, ja elokuvassakin törmäys kestää juuri saman 37 sekuntia.

Kiikari oli lukkojen takana

Titanic
© LANDMARK MEDIA/Imageselect

Elokuva: Jäävuori yllättää pahasti

”Jäävuori edessä”, huutaa Frederick Fleet Titanicin tähystyspaikalta täysin yllättäen. Kenelläkään ei näy kiikaria, jonka avulla jäävuori olisi voitu havaita jo paljon aiemmin ja katastrofi olisi voitu estää.

Kiikari
© Mario Tama/Getty Images & Shutterstock

Todellisuus: Kiikari olisi voinut pelastaa ”Titanicin”

Tähystyspaikalla oli kiikari, mutta se oli lukitussa laatikossa, jonka avain oli jäänyt pari päivää ennen lähtöä potkut saaneelle merimiehelle.

Muutama heikkous ei tahraa loistoa

James Cameron palkkasi kaksi Titaniciin erikoistunutta historioitsijaa tarkistamaan kaikki historialliset yksityiskohdat ja jopa etikettiasiantuntijan opettamaan näyttelijöille, miten yläluokka käyttäytyi vuonna 1912.

Cameron onkin sanonut Titanicin olevan ”pikkutarkan historiallinen rakkaustarina”. Juuri historialliset yksityiskohdat tekevät elokuvasta lähes täysosuman.

Vain muutama kauneusvirhe estää Titanicia saamasta aivan täysiä pisteitä.

Erityisesti perämies Will Murdochin hahmo on kyseenalainen. Elokuvassa hän ampuu kaksi pelastusveneeseen väkisin tunkevaa miestä ja sen jälkeen itsensä. Todellisuudessa hän pelasti katastrofin keskellä satojen ihmisten hengen. Elokuvayhtiö pyysi vuonna 1998 Murdochista annettua virheellistä kuvaa anteeksi tämän 80-vuotiaalta sukulaiselta.

Hylky todisti laivan katkenneen

Titanic, laiva
© LANDMARK MEDIA/Imageselect

Elokuva: Alus katkeaa keskeltä kahtia

Kello 2.20 valot sammuvat uppoavasta laivasta ja Titanic katkeaa kolmannen ja neljännen savupiipun välistä. Lopulta laivan molemmat puoliskot painuvat veden alle.

Titanic, hylky
© NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island

Todellisuus: Hylky todisti väitteet

Monet olivat kertoneet Titanicin katkenneen kahtia, mutta väitteen todenperäisyys voitiin vahvistaa vasta kun Robert Ballard löysi Titanicin hylyn 4 500 metrin syvyydestä vuonna 1985.

Yksi elokuvan järkyttävimmistä kohtauksista on keksitty. Kun kolmannen luokan matkustajat yrittävät päästä alemmista kerroksista kannelle, he törmäävät lukittuun kalterioveen. Titanicin haaksirikosta tehdyn British Inquiry Report -tutkimusraportin mukaan ovia ei kuitenkaan lukittu.

Nämä pienet virheet eivät silti horjuta kokonaiskuvaa Titanicista poikkeuksellisena Hollywood-tuotantona: se on eeppinen katastrofielokuva, joka käy suoraan sydämeen mutta myös toisintaa historiaa niin autenttisesti, että katsoja hamuaa itsekin pelastusrengasta laivan upotessa.

5 stjerner

HISTORIAN ARVIO: 5/6 TÄHTEÄ