History Channel

Arkeologit löysivät USA:n pahimman avaruusturman hylyn osan

Toisen maailmansodan aikaisia lentokoneita ja laivoja Bermudan kolmiosta etsivät yhdysvaltalaiset meriarkeologit löysivät Floridan edustalta jäännöksiä Nasan fiaskosta vuodelta 1986.

Meriarkeologit löysivät History Channelin tv-dokumentin kuvauksissa hylyn kappaleita, jotka eivät selvästikään olleet lentokoneesta tai laivasta.

Sukeltajat etsivät toisessa maailmansodassa kadonnutta lentovenettä.

Tutkiessaan merenpohjaa arvoituksellisessa Bermudan kolmiossa he havaitsivat 4,5 metriä pitkän metallilevyn, jossa oli vaaleita laattoja.

VIDEO: Sukeltajat tekevät löydön

Video

Sukeltajat puhalsivat hiekan levyn päältä ja näyttivät siitä ottamiaan kuvia entiselle astronautille Bruce Melnickille, jonka mielestä kyseessä saattoi olla osa Challenger-avaruussukkulasta.

Challenger räjähti vuonna 1986 ilmassa vain 73 sekuntia laukaisunsa jälkeen Cape Canaveralissa Floridassa. Kaikki sukkulan seitsemän astronauttia kuolivat.

Challenger-sukkula muuttui tulipätsiksi 28. tammikuuta 1986.

© Kennedy Space Center

NASA tunnisti levyt

Tarkempien tutkimusten jälkeen Nasa on vahvistanut, että arkeologit olivat löytäneet avaruussukkulan hylyn osan.

Sukeltajien kuvaamat laatat olivat Challengeria kitkalämmöltä suojaavia borosilikaatista valmistettuja lämpösuojia.

Laattojen tarkoitus oli suojella astronautteja äärimmäisiltä lämpötiloilta, joita syntyy, kun avaruusalus kiitää läpi Maan ilmakehän. Challenger ei kuitenkaan koskaan päässyt niin pitkälle, kun sen tiiviste petti, mikä johti räjähdykseen.

Challengerin räjähdys oli USA:n ensimmäinen kuolonuhreja vaatinut avaruusonnettomuus.