Kallot kertovat Lontoon julmasta menneisyydestä: Riidat ratkottiin väkivallalla

Brittiarkeologit löysivät lontoolaiselta hautausmaalta satoja kalloja, jotka osoittavat, että nuoret miehet ratkoivat riitojaan ankaralla väkivallalla keskiajalla.

Monissa kalloista on selviä iskun jälkiä.

© Museum of London

Nuorten miesten erimielisyydet keskiajan Lontoossa johtivat usein tappeluihin ja raakaan väkivaltaan.

Näin kertoo uusi arkeologinen tutkimus.

Arkeologit tutkivat kaikkiaan 399 kalloa ajalta 1050–1550 kuudelta eri hautausmaalta Lontoossa.

Nuoret miehet olivat pahimpia

Kalloista lähes 7 prosentilla oli jälkiä iskuista tai muusta väkivallasta, ja tutkimus osoitti selvän yhteyden vainajien sukupuolen, iän ja sosiaalisen aseman suhteen.

Kallot, jotka kuuluivat 26–35-vuotiaille, alemmista yhteiskuntaluokista oleville miehille, olivat selvästi yliedustettuina vahingoittuneiden kallojen joukossa.

”Ilmeisesti konflikteja ratkottiin yleisesti väkivallalla ja tappelemalla – mahdollisesti alkoholin vaikutuksen alaisena”, Oxfordin yliopistossa työskentelevä arkeologi Kathryn Krakowka kertoi Newscientist.com. -verkkojulkaisulle.

Tappelut olivat tappavia

Krakowkan oletusta tukee ranskalainen antropologi Luke Glowacki, joka kertoo, että köyhä kansanosa usein ratkoi ongelmiaan oikeussalien ulkopuolella muun muassa siksi, että heillä ei ollut varaa palkata oikeusapua.

Väkivallalla, josta kallojen vammat kertovat, oli usein vakavat seuraukset, sillä 25 prosentissa tapauksista henkilö on kokenut väkivaltaa vain vähän ennen kuolemaansa. Se viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kuolema on seurausta käydystä tappelusta.