Vapautettiin ja hylättiin autiolle saarelle
Brittiaivasto toi afrikkalaiset orjat Saint Helenalle.
Laivasto takavarikoi vuosina 1840–1867 noin 1 600 orjalaivaa osana Ison-Britannian taistelua transatlanttista orjakauppaa vastaan. Suurin piirtein 27 000 vapautetuista orjista vietiin Atlantin valtameren keskellä sijaitsevalle Saint Helenalle.
Jotkut heistä asettuivat saarelle, kun taas toiset lähetettiin takaisin Afrikkaan.
Saaren ylikansoitetuilla leireillä menehtyi kuitenkin noin 8 000 afrikkalaista aliravitsemukseen tai tauteihin, kuten isorokkoon ja punatautiin.
Kuolleet laskettiin nimettömiin hautoihin Rupert's Valleyn karanteeniasemalle.
Historian hylkäämät muistetaan jälleen
Tutkijat olettivat, että vainajat olisivat kotoisin Afrikan eteläosasta, mutta vasta nyt Kööpenhaminan yliopiston ja Islannin yliopiston tutkijat ovat saaneet konkreettista tietoa vainajien syntyperästä.
20 vainajan luiden DNA-analyysejä on verrattu yli 3 000 elossa olevaan afrikkalaiseen, jotka ovat peräisin Saharan eteläpuolisen Afrikan 90 eri kansalta.
Tulokset osoittivat, että vainajat olivat peräisin eri väestöryhmistä, jotka asuivat Angolan ja Gabonin välisellä alueella Länsi-Afrikassa.
Tämän tutkimuksen ja vastaavien hankkeiden toivotaan lisäävän tietoa ihmisryhmistä, jotka on toistaiseksi sivuutettu historiankirjoissa.
"Tutkimus osoitti, miten geneettisen materiaalin tutkimisen avulla voidaan löytää uudelleen orjuutettuja ja muita syrjäytyneitä yhteisöjä, joiden tarinat ovat usein joko unohtuneet kirjallisia kuvauksia laatiessa tai jätetty pois tahallaan", sanoi Hannes Schroeder, uuden tutkimuksen toinen kirjoittaja.