Arvoitus ratkesi: Tämän vuoksi leijonat saalistivat ihmisiä

Kahden ihmissyöjäleijonan hampaiden tutkimus on paljastanut, miksi ne saalistivat ihmisiä ja tappoivat yli sata miestä Keniassa vuonna 1898.

Leijonien hampaista pääteltiin, että niillä oli kovia kipuja eivätkä ne pystyneet saalistamaan normaalisti.

© Bruce Patterson/Field Museum

Yön pimeydessä vaanivia kahta leijonaa kutsuttiin nimillä ”The Ghost” (aave) ja ”The Darkness” (pimeys), ja ne tappoivat yli sata rautatietyöläistä ruuakseen Keniassa yhdeksän kuukauden aikana.

Lopulta leijonat ammuttiin ja täytettiin, ja nyt tutkijat ovat esittäneet teorian siitä, mikä sai leijonat saalistamaan ihmisiä vuonna 1898:

Ne kärsivät hammassärystä.

Sietämättömät tuskat

Leijonien hampaissa olevat jäljet johtivat tutkijat ratkaisun jäljille. Kun ihmissyöjäleijonat oli ammuttu, ne täytettiin ja niiden kallot säilytettiin. Näin nykytutkijatkin ovat päässeet tutkimaan niiden hampaita.

”Ilman niitä [kalloja] emme olisi koskaan päässeet varmuuteen asiasta”, kertoo Bruce Patterson Chicagon luonnonhistoriallisesta museosta, jossa leijonat ovat esillä.

Hampaissa oli näkyvissä vaurioita, jotka ulottuivat leukaluuhun asti ja jotka ovat todennäköisesti aiheuttaneet niin paljon kipua, että leijonat eivät ole pystyneet tappamaan tavallisia saaliseläimiään, kuten seeproja ja antilooppeja.

Niiden on ollut helpompi mennä rautatieläisten leiriin ja hyökätä nukkuvien työläisten kimppuun.

Leijonat ammuttiin niiden saalistettua ihmisiä yhdeksän kuukautta.

© Field Museum

Tapaus ihmetytti vuosikausia

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että leijonat eivät yleensä saalista ihmisiä ravinnokseen vaan ne suosivat suuria kasvissyöjäeläimiä.

Siksi tutkijoita on askarruttanut, miksi kaksi leijonaa Keniassa valitsivat järjestelmällisesti ihmisiä saaliikseen.

Kenian leijonien hampaiden tutkimusta tuki Zambiassa ihmisiä syöneen leijonan hampaiden tutkimus, joka osoitti, että sekin oli ilmeisesti kärsinyt kovasta hammassärystä. Näiden tapausten perusteella tutkijat tulivat siihen tulokseen, että hammasvaivat johtivat yli sadan ihmisen kuolemaan leijonien kynsissä vuonna 1898.