Kun itävaltalainen juutalainen lääkäri Eugen Levit julkaisi pamflettinsa Israelite Circumcision, Elucidated from a Medical and Humane Standpoint, hän suomi käytäntöä ankarasti.
”Mikä sivistynyt kansa voi pitää verisiä silvottuja sukuelimiä jumalallisena kulttuurisymbolina?” hän kirjoitti vuonna 1874.
Levitin poika oli juuri kuollut verenmyrkytykseen, kun ympärileikkaushaava oli tulehtunut. Pamfletissaan Levit kannusti vastustamaan toimenpidettä ”tuhansien viattomien olentojen suojelemiseksi kidutukselta ja silpomiselta”.
Tuon ajan Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä kristityt että juutalaiset lääkärit pitivät esinahan poistamista hyvänä keinona pitää penis puhtaana. Kun esinahkaa ei ollut, likaa ei päässyt kerääntymään sen alle. Osa lääkäreistä väitti myös – ilman todisteita – että leikkaus ehkäisi luukatoa, epilepsiaa, mielisairauksia ja kuppaa.

Ympärileikkaus on yhä tavallinen käytäntö monissa maailman kulttuureissa.
Monelle juutalaiselle ympärileikkauksessa ei ole suinkaan ollut kysymys terveydestä vaan uskonnosta. Perinne pohjautui Vanhan testamentin ensimmäiseen Mooseksen kirjaan, jossa Jumala ilmestyi Abrahamille ilmoittaen:
”Ympärileikatkaa esinahkanne liha, ja se olkoon liiton merkki meidän välillämme, minun ja teidän.”
Eugen Levitin pamfletista tuli osa ympärileikkauksesta käytyä kiistaa, jota oli käyty Aleksanteri Suuren päivistä asti.
Ympärileikkaus vahvisti penistä
Tutkijoiden mukaan Abrahamin ilmestys voidaan sijoittaa vuoden 2100 eaa. tienoille, jolloin Egyptissä oli ympärileikattu miehiä ja poikia jo tuhansia vuosia.
6 000 vuotta vanhojen muumioiden röntgenkuvaukset ovat paljastaneet, että vainajat oli ympärileikattu. Vanhin tunnettu kuvaus ympärileikkauksesta on myös Egyptistä. Se on vuoden 2400 eaa. tienoilta oleva kivireliefi, jossa avustaja pitää pojasta kiinni papin kuljettaessa leveäteräistä kiviveistä pojan peniksen ympäri.
”Pitele häntä, äläkä anna hänen pyörtyä”, pappi kehottaa avustajaa hieroglyfien mukaan.
Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että elimistö sairastui, jos pahoja nesteitä ei jatkuvasti poistettu, ja pahat nesteet virtasivat helpommin pois peniksestä, jossa ei ollut esinahkaa. Egyptiläisten mukaan ympärileikkaus myös vahvisti penistä niin, että pahat henget eivät päässeet sisään. Kivun sietämistä ja vastaan hangoittelemattomuutta arvostettiin.
2200-luvulla eaa. egyptiläinen Uha ikuisti kokemuksensa kivitauluun:
”Kun minut ympärileikattiin yhdessä 120 muun miehen kanssa, kukaan ei tehnyt vastarintaa.”
Ympärileikkaus tunnettiin monissa kulttuureissa
Ihmiset ovat harjoittaneet ympärileikkausta ainakin 10 000 vuotta. Poikien esinahan poistamista on perusteltu siirtymärituaaleilla, veriuhreilla ja hygienialla.

Naamio säikäytti pojat
2000–3000 eaa. alkaen (Afrikka): Jotkin Itä-Afrikan heimot ympärileikkasivat 10-vuotiaat pojat. Eläinnaamioita kantavat miehet tanssivat pojan ympärillä, jotta tämä peloissaan unohtaisi kivun.
Shutterstock

Veri lepytti jumalat
200-luvulta alkaen (Väli-Amerikka): Mayat viiltelivät itseään ja vuodattivat vertaan uhriksi jumalille hyvän sadon toivossa. Tutkijat uskovat, että rituaaliin kuului myös poikien ympärileikkaus.
Shutterstock

Seksihalut vahvistuivat
900-luvulta alkaen (Madagaskar): 1–2-vuotiaat pojat ympärileikattiin kotona esivanhempien kunniaksi. Perinteen mukaan ympärileikkauksen uskottiin takaavan sukupuolisen kyvykkyyden.
Shutterstock

Kauppiaat toivat tavan tullessaan
1200-luvulta alkaen (Indonesia): Muslimikauppiaat toivat tavan Kaukoitään, missä puoskarit ympärileikkasivat kaiken ikäisiä poikia. Nykyisin toimenpiteen suorittaa yleensä lääkäri.
Shutterstock

Kipu teki pojista miehiä
Vuoden 1400 tienoilta alkaen (Australia): Aboriginaalien keskuudessa noin 12-vuotiailta pojilta poistettiin esinahka piiveitsellä. Rituaali merkitsi pojan siirtymää aikuisten maailmaan.
Shutterstock
Antiikin aikana tapa levisi Välimeren rannikkoa pitkin itään. Kun se saapui Lähi-itään, juutalaispojat alettiin leikata kahdeksan päivän ikäisinä juutalaisten ja Jumalan välillä solmitun liiton merkiksi. Kreikkalainen historioitsija Herodotos kuvaili ympärileikkausta 400-luvulla eaa. seuraavasti:
”Egyptiläiset harjoittavat ympärileikkausta puhtauden tähden; he pitävät parempana olla puhdas kuin kaunis.”
Herodotos mainitsi myös foinikialaisten, etiopialaisten ja ”Palestiinan syyrialaisten” harjoittavan ympärileikkausta.
Ympärileikkaus vihastutti
Kun Makedonian kuningas Aleksanteri Suuri saapui Lähi-itään 332 eaa., hänen joukkonsa järkyttyivät: kreikkalaisessa kulttuurissa miehet urheilivat alasti, ja kun Lähi-idästä kotoisin olevat urheilijat ilmaantuivat esimerkiksi painiotteluun, heidän ympärileikatut peniksensä herättivät huomiota.
Kreikkalaiset pitivät ympärileikattua penistä rahvaanomaisena, koska siitä tuli heille mieleen erektiossa oleva siitin.
Kiusallisten tilanteiden välttämiseksi ympärileikatut yrittivät toisinaan vetää esinahan jäännöksen terskan suojaksi ja sitoa sen suppuun narulla. Toisinaan nahkakaistale venyikin niin paljon, että urheilijan onnistui vaikuttaa ympärileikkaamattomalta.
”Ympärileikkaus, häpykarvoituksen poisto, viiksien siistiminen, kynsien leikkaaminen ja kainaloiden ajelu.” Muslimimiehen viisi luonnollista keinoa pitää itsensä puhtaana
Kreikkalaiset kavahtivat ympärileikkausta myöhemminkin, ja 200-luvulla eaa. seleukidihallitsija Antiokhos IV kielsi sen. Kaikki kieltoa rikkovat piti teloittaa. Juutalaiset ja monet Lähi-idän muut kansat jatkoivat silti perinnettä salassa – muun muassa Jeesus ja hänen opetuslapsensa oli ympärileikattu.
”Kun oli tullut kahdeksas päivä ja lapsi oli ympärileikattava, hän sai nimen Jeesus”, kerrotaan Luukkaan evankeliumissa.
Apostoli Paavali epäili ympärileikkauksen arvoa, mikä käy ilmi hänen vuoden 50 tienoilla kirjoittamastaan kirjeestä Galatean seurakunnalle nykyisen Turkin alueelle:
”Kristuksessa Jeesuksessa on yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei.”
Paavali todisteli, että pelastuksen saamiseksi usko Jeesuksen oli tärkeämpi kuin esinahan poisto. Kun ympärileikkausvaatimusta ei ollut, kristittyjen saarnaajien oli helpompi voittaa kannattajia kreikkalaisten ja roomalaisten keskuudessa. Kristinuskosta tuli pian niin suosittu, että keisari Theodosius teki vuonna 380 siitä Rooman valtionuskonnon.
Myytti: Juutalaiset käyttivät kristittyjen verta
Islamin alkaessa levitessä 600-luvulla esinahan poistosta tuli miljoonien muslimien rituaali. Uusi uskonto ehti alle sadassa vuodessa Lähi-idästä Iraniin, Egyptiin ja Pohjois-Afrikkaan. Ilmestykset, joissa Allahin kerrotaan puhuneen profeetta Muhammadille, merkittiin muistiin, ja niistä muodostui Koraani, muslimien pyhä kirja.
Ympärileikkausta ei kuitenkaan mainita Koraanissa vaan Muhammadin elämästä kertovissa tarinoissa, jotka tunnetaan arabiaksi nimellä hadith. Niissä profeetta julistaa, että ihmisellä on viisi luonnollista tapaa puhdistautua:
”Ympärileikkaus, häpykarvoituksen poisto, viiksien siistiminen, kynsien leikkaaminen ja kainaloiden ajelu.”
Perimätiedon mukaan Muhammad syntyi täydellisenä eli ympärileikattuna. Kun muslimit 700-luvulla valloittivat Pyreneiden niemimaan, tapa levisi sinne. Espanjalaisen papin Eulogiuksen mukaan muslimit pakottivat kristitytkin ympärileikkaamaan itsensä.

Perinteen mukaan juutalaisessa ympärileikkauksessa on tarjolla tyhjä istuin profeetta Eliakselle, jonka henki vierailee seremoniassa.
Kristittyjen keskuudessa ympärileikkausta pidettiin Jumalan työn tuhoamisena, ja keskiajan Euroopassa moni katsoi siksi kieroon juutalaisia naapureitaan. Epäluuloa ruokkivat tarinat, joita painettiin ja jaettiin kansalle.
Esimerkiksi Nürnbergin kronikassa vuodelta on 1493 puupiirros, jossa juutalaiset ympärileikkaavat kaksivuotiaan kristityn pojan ja antavat tämän vuotaa kuiviin. Kirjailija, saksalainen lääkäri ja historioitsija Hartmann Schedel uskoi juutalaisten käyttävän poikien verta pääsiäisrituaaleissaan.
Kun kristityt valloittivat Espanjan takaisin vuonna 1492, juutalaiset karkotettiin.
Lisävainojen pelossa Euroopan juutalaiset alkoivat suorittaa ympärileikkauksia salaa kotonaan sen sijaan, että ne olisi järjestetty julkisesti synagogassa, kuten aiemmin. Vasta 1800-luvulla maallistuneet juutalaiset alkoivat kritisoida käytäntöä vanhentuneena.
Ympärileikkaus johti tuberkuloosiin
Arvostelijoihin kuului ryhmä Frankfurtin juutalaisia. Vuonna 1842 ”Reformin ystävien seuraksi” itseään kutsuva saksalaisryhmä julisti haluavansa ”hävittää vanhentuneen tavan” sekä kaiken, mikä ”alentaa uskontoa ja tekee siitä halveksuttavan ajattelevan miehen silmissä.”
Perusteita ympärileikkausta vastaan karttui yhä enemmän 1800-luvulla, kun oppineet alkoivat ymmärtää bakteerien merkityksen. Ympärileikkauksen suorittaja, hepreaksi mohel, saattoi tartuttaa toimenpiteessä lapseen erilaisia sairauksia.
Perinteisesti mohel imi leikkaamisen jälkeen haavan puhtaaksi verestä. Jos mohel sairasti kuppaa tai tuberkuloosia, tauti saattoi tarttua lapseen suun bakteerien välityksellä.
Veitsi ja sidos, joka peniksen ympärille käärittiin leikkaamisen jälkeen, olivat usein likaisia ja saattoivat tulehduttaa haavan. Lapsia myös kuoli verenhukkaan, kun veitsi osui isoon verisuoneen. Vuonna 1837 wieniläinen lääkäri raportoi useista saman mohelin ympärileikkaamista poikavauvoista, jotka olivat menehtyneet.

Vanhin tunnettu kuvaus ympärileikkauksesta on noin 4 400 vuoden takaa Egyptistä.
Toisaalta myös osa kristityistäkin lääkäreistä kiinnostui samoihin aikoihin ympärileikkauksesta. Se helpotti peniksen pitämistä puhtaana mutta teki siitä myös vähemmän herkän, mikä hillitsi itsetyydytyshaluja. Masturboinnin katsottiin tuohon aikaan aiheuttavan muun muassa kuppaa, heikkomielisyyttä ja mielisairauksia.
Lääkärit uskoivat myös, että ympärileikkaus paransi yökastelun, ja vuonna 1865 englantilainen lastenlääkäri Nathaniel Heckford väitti parantaneensa nuorilta potilailtaan epilepsian esinahan poistolla. Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1870, yhdysvaltalainen kirurgi Lewis Sayre ympärileikkasi viisivuotiaan halvaantuneen pojan, minkä jälkeen tämän kerrottiin parantuneen.
”Hän kykeni kävelemään suorana. Ympärileikkaus rauhoitti hänen hermostoaan”, Lewis Sayre kirjoitti innoissaan Yhdysvaltojen lääkäriyhdistykselle.
Kertomukset olivat ylimalkaisia mutta tekivät ympärileikkauksesta silti suositun Yhdysvalloissa. 1880-luvulla lääkärit väittivät myös, ettei kyseessä ollut rokotusta kummempi operaatio ja että se voitiin tehdä sylivauvoille käyttämättä anestesiaa, esimerksi kloforormia tai oopiumia.

Tyttöjen sukuelimet silvotaan usein hyvin alkeellisilla välineillä.
Naisten ”ympärileikkaus”
Miljoonia tyttöjä silvotaan vuosittain, jotta he olisivat halutumpia avioliittomarkkinoilla. Usein poistetaan kaikki ulkoiset sukuelimet ja haava ommellaan kiinni niin, että jäljelle jää pieni aukko virtsaa ja kuukautisverta varten.
Naisten sukuelinten silpomisen juuret ovat Afrikassa, missä vanhin viittaus toimenpiteeseen löytyy noin 4 000 vuotta vanhasta egyptiläisestä tekstistä. Perinteisesti silpomisen suorittaa iäkäs nainen partaveitsellä, partaterällä tai lasinsirpaleella. Tyttöjen ikä vaihtelee muutaman päivän vanhasta 15-vuotiaaseen. Leikkauksen tavoitteena on tehdä tytöstä kauniimpi ja valmis avioliittoon, ja moni äiti antaa silpoa tyttärensä peläten, että heimo hylkisi leikkaamatonta tyttöä.
Osalta tytöistä poistetaan pala klitorista, toisilta leikataan myös häpyhuulet ja emätin ommellaan lähes kiinni. Virtsaa ja kuukautisverta varten jätetään vain 2–3 millimetrin aukko. Sukupuoliyhteys vaatii usein aukon leikkaamista auki.
Nykyisin naisten sukuelimiä silvotaan etenkin Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. Unicefin mukaan uhreja on yli 200 miljoonaa naista 30 maassa. Maista 27 sijaitsee Afrikassa. Somaliassa yli 90 prosenttia naisista on silvottu.
Ympärileikkauksen eduista ei todisteita
1900-luvulla länsimaissa alettiin vastustaa ympärileikkauksia, kun ei löydetty lääketieteellisiä todisteita esimerkiksi sen tueksi, että itsetyydytys aiheuttaisi mielisairautta. Vuonna 1949 skotlantilainen lastenlääkäri Douglas Gairdner totesi artikkelissaan The Fate of the Foreskin, että leikkauksen riskit olivat hyötyjä isommat.
1930-luvulta vuoteen 1975 ympärileikattujen brittien määrä on laskenut 35 prosentista 20:een. Länsi-Euroopan, Australian ja Kanadan terveysviranomaiset ilmoittivat 1970-luvulla, että he eivät suosittele rutiininomaista ympärileikkaamista. Yhdysvalloissa jopa 60 prosenttia pojista ympärileikataan yhä.
LUE LISÄÄ YMPÄRILEIKKAUKSESTA
David Gollaher, Circumcision: A History of The World’s Most Controversial Surgery, Basic Books, 2000
Leonard B. Glick, Marked in Your Flesh: Circumcision from Ancient Judea to Modern America, Oxford Uni. Press, 2005