Viktoriaaninen vaimo viihtyi vällyjen välissä

Yhdysvalloissa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa tehty kysely naisten sukupuolielämästä osoittaa, että viktoriaaniset naiset eivät suhtautuneet seksiin penseästi.

1800-luvulla naiset eivät olleet siveyden sipuleita vaan osasivat nauttia aviovuoteen iloista.

Vaikka 1800-luvun Yhdysvalloissa julkisesti paheksuttiin naisen seksuaalisuudesta puhumistakin, ahdasmielisyys ei välttämättä ulottunut avioliittoon. Näin voi ainakin päätellä lääkäri Clelia Mosherin vuosina 1892–1920 tekemästä ainutlaatuisesta tutkimuksesta. Mosher pyysi 45:tä viktoriaanisen ajan naista vastaamaan kyselyyn naisten sukupuolielämän kokemuksista.

Yhden vastaajan mukaan seksi ”täydellistää henkisen yhteyden”. Toinen kertoi nauttivansa miehensä kanssa seksistä sen itsensä vuoksi ja totesi molempien kaipaavan sitä ”henkisesti”.

Tutkimuksen perusteella naiset olivat yleensä kokemattomia ennen avioliittoa, mutta avioiduttuaan suurin osa kertoi nauttivansa seksistä. 35 naista kertoi nauttivansa yhdynnästä ja 24 oli sitä
mieltä, että molempien nautinto oli sukupuolisen kanssakäymisen pääasiallinen syy.

Mosher tutki viktoriaanisen ajan naisen todellista elämää.

Mosher kuoli vuonna 1940. Hänen seksitutkimuksensa löydettiin jo vuonna 1973, mutta sen tulokset on julkaistu vasta nyt.

Lähde seikkailulle menneisyyteen. Tilaa Historia-lehti. Katso tarjous tästä.