Työ: Erikoisia historiallisia ammatteja
Entisaikojen ihmisiä ihmetyttäisivät nykyiset ammatit, kuten tietokoneohjelmoija tai bensiiniaseman hoitaja. Nykyihminen taas voi kummastella menneillä vuosisadoilla arvossa olleita ammatteja. Seuraavassa kerrotaan kymmenestä erikoisesta työstä.

Antiikin Kreikassa oli erityinen kunniatehtävä saada puhdistaa painijoiden keho ja voidella heidät öljyllä. Sen jälkeen piti siivota ottelupaikka. Tehtävään hyväksyttiin vain yläluokkaan kuuluvia, hyvämaineisia miehiä.
1. ammatti: Vartalon öljyäjä
Antiikin Kreikassa toimi erityinen ammattikunta, jonka tehtävänä oli puhdistaa painijoiden ja muiden atleettien keho ja voidella heidät öljyllä. Työhön kuului myös ottelupaikan siivoaminen. Kreikaksi ammatinharjoittajia kutsuttiin nimellä gymnasiarchos.
Koska antiikin Kreikassa urheilua, ennen kaikkea painia, arvostettiin yleisesti, gymnasiarchos nautti suurta kunnioitusta työnsä likaisuudesta huolimatta. Ammattiin olikin pääsy vain yläluokkaan kuuluvilla, eivätkä sen harjoittajat saaneet palkkaa, vaan heidän piti olla niin varakkaita, että he pystyivät pulittamaan kaikki painiottelun kustannukset omasta kukkarostaan.
2. ammatti: Kainalokarvojen poistaja
Antiikin Kreikan varakkaan keskiluokan jäsenet olivat tarkkoja henkilökohtaisesta hygieniastaan. He tiesivät, että kainalot saattoivat lemahtaa epämiellyttävästi kuuman kesäisen päivän jälkeen ja että karvojen poisto helpotti tätä ongelmaa.
Siksi he kävivät säännöllisin väliajoin kainalokarvojen poistajalla. Tämä ammattilainen huolehti siitä, että yhteiselo sujui ilman häiritseviä hajuhaittoja.
3. ammatti: Ilmiantaja
Rooman kaupungeissa toimi ilmiantajia, joiden ainoa tehtävä oli juoruilla muista kansalaisista. Työ ei ollut arvostettua, mutta sillä saattoi hankkia erittäin mukavan toimeentulon.
Ilmiantajat saivat joko kiinteän palkkion jokaisesta tiedosta, tai prosenttiosuuden sakosta, joka lainrikkojan piti maksaa valtion kassaan.
Ilmiantajat seurasivat siksi yleensä hyvinvoivia kansalaisia, joiden ilmiannosta oli tiedossa rahaa. Tätä järjestelmää suosivat etenkin keisarit Nero ja Domitianus, jotka suhtautuivat varakkaaseen yhteiskuntaluokkaan jo muutenkin kireästi.
4. ammatti: Urinaattori
Ostian satamakaupungissa Roomassa toimi ryhmä sukeltajia, jotka pystyivät laskeutumaan aina 30 metrin syvyyteen asti. Apuvälineenä heillä oli ainoastaan ilmaa sisältävä sukelluskello. Näitä taitavia sukeltajia kutsuttiin urinaattoreiksi. Nimitys liittyy todennäköisesti siihen, että kehoon syvyyksissä kohdistunut kova paine sai sukeltajat pissaamaan runsaasti.
Urinaattoreita arvostettiin, koska ammatti oli äärimmäisen vaarallinen ja siksi myös hyvin palkattu. Heitä tarvittiin etenkin silloin, kun piti nostaa kallisarvoista lastia uponneesta laivasta.