4. Teatteriliput: Hinnankorotus sai kansan tolaltaan
1800-luvun alussa lontoolaiset kävivät innokkaasti teatterissa. Kun suosittu Covent Gardenin teatteri nosti lippujen hintoja vuonna 1809, se aiheutti suuttumusta, sillä tavalli-sella kansalla ei enää ollut varaa käydä teatterissa.
Tyytymättömät teatterinystävät häiritsivät äänekkäillä protesteilla teatteriesityksiä kaksi kuukautta, kunnes teatteri lopulta suostui laskemaan hintoja.
PLUS Protestoijat saivat tahtonsa läpi.
MIINUS Kapinointi oli lievää ja välillä jopa leikillistä.
Lue listalla kolmantena olevasta mellakasta seuraavalta sivulta.
3. Naisten housut: Pariisilaiset repivät vaatteita naisten päältä
Pariisin hienoissa salongeissa puisteltiin paheksuvasti päätä, kun muodinluojat lanseerasivat naisten pitkät housut vuonna 1911. Tilanne karkasi käsistä, kun naiset ilmestyivät kaduille moinen miehinen asuste päällään.
Oopperan aukiolla muodikkaiden naisten kimppuun kävi huutava ihmisjoukko, joka veti naisia hiuksista ja repi heidän vaatteitaan, kunnes poliisi puuttui asiaan. Myös Wienissä housu-muoti johti katumellakoihin, jotka pysäyttivät välillä jopa liikenteen.
PLUS Naisten housumuoti aiheutti levottomuksia eri puolilla Euroopppaa.
MIINUS Protesteilla ei ollut pysyvää vaikutusta.
Lue listalla toisena olevasta mellakasta seuraavalta sivulta.
2. Kilpa-ajot: Huligaanit tuhosivat Konstantinopolin
Hevosajot olivat suosittua kansanhuvia Rooman valtakunnassa, niin myös Itä-Rooman pääkaupungissa Konstantinopolissa. Joukkueita kutsuttiin niiden kilpa-asun värin mukaan. Suosituimmat joukkueet olivat siniset ja vihreät, ja keisari Justinianus kannatti sinisiä. 13. tammikuuta 532 hän katseli kilpa-ajoja aivan kilpa-areenaa vastapäätä sijainneen palatsinsa parvekkeelta.
Areenan yleisö vaikutti kiihtyneeltä, Kaksi sinisten ja vihreiden kannattajaa oli vangittu murhasta tuomittuna, ja siitä kimpaantuneena väkijoukko hyökkäsi keisarin palatsiin. Mellakoissa kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä, ja suuri osa kaupungista tuhoutui. Justinianus selvitti tilanteen pelaamalla vihreitä ja sinisiä toisiaan vastaan.
PLUS Kapinassa kuoli kymmeniätuhansia, ja se aiheutti suurta tuhoa, joten se kuuluu historian merkittävimpiin.
MIINUS Mellakka johtui osaltaan tyytymättömyydestä keisaria kohtaan eikä vain kilpa-ajofanien suuttumuksesta.
Lue listalla ensimmäisenä olevasta mellakasta seuraavalta sivulta.
1. Olkihatut: Leikki muuttui vakavaksi
New Yorkin satamatyöläiset purkivat ja lastasivat normaaliin tapaan Lower Manhattanin sataman laitureissa olleita laivoja 13. syyskuuta 1922. Monilla miehistä oli ajan tavan mukaan päässään olkihattu, ja yhtäkkiä joku alkoi repiä hattuja heidän päästään. Asialla olivat läheisen pahamaineisen korttelin Mulberry Bendin pojat. Satamatyöläiset eivät moiseen alistuneet vaan antoivat pojille selkään. Siitä alkoi historian erikoisin katumellakka.
Konflikti johtui eräästä kirjoittamattomasta säännöstä. 1920-luvulla olkihattu oli yleinen miesten kesäasuste. Oli kuitenkin tapana, että hattu pantiin hyllylle viimeistään 15. syyskuuta, jolloin kesäkauden katsottiin päättyvän. Tuon päivän jälkeen olkihattua käyttävä joutui pilkan kohteeksi, ja yleisesti hyväksytyn tavan mukaan hänen ystävänsä tai työtoverinsa saivat siepata hatun hänen päästään ja polkea sen maahan. Katupojat olivat kuitenkin ylittäneet soveliaisuuden rajat hattukeppostelussa, kuten Pittsburgh Press -sanomalehti kirjoitti: "On hyväksyttävää, että pörssimeklarit tuhoavat toistensa hattuja, sillä se käy päinsä tuttavien kesken. Mutta on sietämätöntä, että joku, jota ei ole edes esitelty, vie hatun miehen päästä."
Lisäksi pojat olivat alkaneet ilakoida ennenaikaisesti ryhtyessään sieppaamaan hattuja jo 13. syyskuuta. Pilan kohteeksi joutuneilla satamatyöläisillä oli siis syytäkin suuttua, sillä epävirallisen säännön mukaan heillä oli vielä täysi oikeus käyttää olkihattua. Seuraavina päivinä poikien keksimä tempaus laajeni kuitenkin muuallekin New Yorkin kaduille. "Sadat pojankoltiaiset terrorisoivat kokonaisia kortteleita", kirjoitti New York Times. Lehti tiesi kertoa, että levottomuudet olivat 14. syyskuuta levinneet Lower Manhattanilta myös hienolle Upper West Siden alueelle.
Poliisille virtasi ilmoituksia hatunryöstöistä, joita oli lähes mahdoton selvittää. Levottomuudet laantuivat syyskuun 16. päivän jälkeen, mutta seuraavina vuosina olkihattujen sieppaukset jatkuivat jälleen.
PLUS Olkihattumellakoita oli monissa osavaltioissa, etenkin New Yorkissa, New Jerseyssä ja Pennsylvaniassa.
MIINUS Olkihattuhyökkäykset laantuivat vähitellen omia aikojaan, kun muut, tärkeämmät asiat nousivat päivän puheenaiheeksi.