Shutterstock & P. Witte
hiuksia huumeet

Todistettu: Huumeita käytettiin 3 000 vuotta sitten

Hiusanalyyseissä on saatu vanhimpia konkreettisia todisteita hallusinogeenien käytöstä Euroopassa. Menorcalla shamaanit nauttivat myrkyllisiä koisokasveja.

Espanjasta Menorcassa luolasta sijaitsevasta hautapaikasta on löydetty muinaisia hiustuppoja, joiden analyysien perusteella paikalliset esihistorialliset ihmiet käyttivät kasviperäisiä hallusinogeenisia aineita.

Löytö on ajoitettu noin ajalle 1600-800 eaa., ja tutkijoiden mukaan kyseessä on varhaisin konkreettinen todiste huumeiden käytöstä Euroopassa. Aiemmat todisteet ovat olleet epäsuoria: on esimerkiksi löydetty jäännöksiä rituaaleista, joihin on liittynyt mahdollisesti hallusinoivia kasveja, tai hallusinogeenisia kasveja on kuvattu kalliopiirroksissa.

Hiukset ovat todiste aineiden nauttimisesta.

Hiuksista löytyi jäämiä muun muassa kasviperäisistä atropiini- ja skopolamiini-nimisistä psykoaktiivisista aineista, jotka voivat aiheuttaa sekavuutta ja aistiharhoja.

Ei käytetty kivunlievitykseen

Löydetyt hiukset oli lisäksi värjätty punaisiksi. Tutkijat arvelevat, että se on tehty esimerkiksi hautajaisrituaalin yhteydessä.

Todennäköisesti hiuksia värjättiin punaiseksi sekä hautojen vainajilta mutta myös erityisasemassa olevilta eläviltä henkilöiltä, esimerkiksi shamaaneilta osana uskonnollista seremoniaa.

Huumaavia aineita ei ollut käytetty lääkinnälliseen tarkoitukseen. Nature-tiedelehden artikkelissa tutkijat toteavat, että tutkitut aineet eivät hautojen vainajien yhteydessä soveltuneet kivunlievitykseen.

Sen sijaan shamaanit kenties ovat nauttineet esimerkiksi myrkyllisiä alruunoja ja hullukaalia päästäkseen jonkinlaiseen transsinomaiseen tilaan.

Pronssikauden ihmiset värjäävät hiuksia punaisiksi

Ennen hautaamista vainjajien hiukset värjättiin punaisiksi.

© Oriol Garcia, ASOME-Universitat Autònoma de Barcelona