Teoria vahvistui: Katolisen lastenkodin jäljiltä löytyi joukkohauta

Irlantilaisen lastenkodin alueelta on etsitty todisteita joukkohaudasta vuodesta 2015 lähtien. Nyt sieltä onkin löydetty maan alta valtava määrä pikkulasten jäännöksiä.

Sean Ross Abbey

Bon Secours Mother and Baby Home oli 1900-luvun puolivälissä vain yksi lukuisista irlantilaisista lastenkodeista. Oheinen kuva on Sean Ross Abbey -lastenkodista.

© Brian Lockier - Adoption Rights Alliance

Naimattomille naisille ja heidän aviottomille lapsilleen tarkoitetun katolisen hoitokodin paikalta on löydetty säiliö, joka on täynnä vauvojen ja pikkulasten luiden jäännöksiä.

Tutkijat tekivät kaivauksia jo lopetetun Bon Secours Mother and Baby Home -nimisen hoitokodin alueella, sillä joukkohaudan olemassaolosta oli esitetty vahvoja epäilyjä.

Haudassa oli kadonneita lapsia

Tutkimuksen aloittaminen on paikallishistorioitsija Catherine Corlessin ansiota.

Hän sai vuonna 2012 selville, että hoitokodissa oli kuollut 796 lasta, joista oli olemassa kuolintodistukset, mutta vain kaksi oli haudattu paikalliselle hautausmaalle.

Tämä toi Corlessin mieleen kahden pojan kertomuksen kokemuksestaan 1970-luvulla, jolloin lastenkodin paikalle oli rakennettu asuntoja.

Pihalla pallotelleet pojat olivat löytäneet maasta onkalon, joka oli ollut ”ääriään myöten täynnä luurankoja”, kuten toinen pojista, nyt jo aikuinen mies, kertoi.

Historioitsija yritettiin hiljentää

Luurankoja ei tuolloin tutkittu. Corless selvitti talon piirustuksista, että onkalo johti maan alla olevaan säiliöön, jota hän epäili kadonneiden lähes 800 lapsen joukkohaudaksi.

Mitkään viralliset asiakirjat eivät kuitenkaan tukeneet epäilyä, ja Corlessin mukaan hänen käskettiin unohtaa koko juttu.

Vasta parin vuoden kuluttua hänen teoriansa oli saanut niin paljon mediahuomiota, että Irlannin hallitus päätti asettaa komitean tutkimaan asiaa.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että löydetyt lapset on haudattu 1950-luvulla ja he ovat olleet iältään 35 viikosta kolmeen vuotta. Tutkimuskomitealla on vielä asiassa runsaasti selvitettävää.