Göteborgs konstmuseum & Shutterstock
AI Krøyer

Aprillipila – Tekoäly paljastaa: Ennen kaikki oli paremmin

Huippukehittynyt tekoäly vertaili menneisyyttä ja nykyisyyttä ja veti selkeät johtopäätökset: ennen kaikki oli paremmin.

Tekoälyn rooli tutkimuksessa ja viestinnässä kasvaa kaiken aikaa. Viime aikoina on hehkutettu erityisesti uusia chatbotteja, kuten ChatGPT:tä, jota on opetettu miljoonien verkkotekstien, -kuvien ja sosiaalisen median postausten avulla.

Yhdysvaltalainen Robust Intelligence -yritys on nyt kehittänyt OldTimeyAI-nimisen botin, joka on opetettu valtavan historiallisen aineiston avulla vertailemaan mennyttä aikaa nykypäivään.

Tekoälyn mielestä vertailun tulos on selvä: maailma oli parisataa vuotta sitten huomattavasti parempi paikka kuin nykyään.

Maalausten analyysin tulos oli selvä

OldTimeyAI julkistettiin San Franciscossa 28. maaliskuuta näyttävässä tilaisuudessa, jossa tutkijat kertoivat tuloksistaan ja antoivat tekoälybotin puhua myös omasta puolestaan. Botin mukaan maailma oli aiemmin nykyistä parempi paikka kolmesta selvästä syystä:

  1. Alhaisempi stressitaso
  2. Vähemmän saasteita
  3. Suurempi kunnioitus auktoriteetteja kohtaan

Tekoälyn johtopäätös perustuu ennen kaikkea 1800-luvulta peräisiin oleviin maalauksiin, joiden perusteella se päätteli, että ihmiset olivat tuolloin paljon nykyistä onnellisempia.

Kuuluisa maamerkki on menettänyt värinsä ja muotonsa

Eiffel-torni maalaus
© Musée Carnavalet

Eiffel-torni oli loistossaan 1800-luvulla

Ranskalaisen Jean Béraud'n Eiffel-tornia esittävästä maalauksesta vuodelta 1889 näkyy tekoälyn mukaan selvästi, miten puhdasta, rauhallista ja mukavaa kaupungissa oli 1800-luvulla. OldTimeyAI:n mukaan Eiffel-torni oli loistavine rautarakenteineen entisaikaan ylväs näky.

Eiffel-torni moderni maalaus
© Svetlana Novikova

Torni tuhoutui täysin vuoteen 2013 mennessä

Svetlana Novikovan Eiffel-tornia esittävässä maalauksessa vuodelta 2013 näkyy tekoälyn mukaan selvästi, miten torni on muuttunut. Tekoäly toteaa, että torni on enää värinsä menettänyt rautakasa ja lisää, että jopa taivas on muuttunut sadassa vuodessa kauniin sinisestä pelottavan punaiseksi.

Tekoälyä on opetettu erityisesti romantiikan aikakauden maalausten avulla, joiden perusteella se on tullut siihen tulokseen, että ennen kaikilla oli mukavampaa.

OldTimeyAI analysoi esimerkiksi hymyilevien ihmisten määriä vanhoissa maalauksissa ja vertasi tulosta nykytaiteeseen. Tällä perusteella se päätteli, että vanhoissa maalauksissa on jopa 64 prosenttia enemmän hymyileviä ja iloisen näköisiä ihmisiä kuin nykytaiteessa. OldTimeyAI:n mukaan tämä voi johtua siitä, että 1800-luvulla aurinko paistoi nähtävästi 93 prosenttia enemmän kuin nykyään, ja vanhoissa maalauksissa myös yöt ovat kauniisti valaistuja.

”Olen lukenut, että alempien luokkien elinolot olivat 1800-luvulla vaikeat, mutta sen täytyy olla nykypäivän propagandaa”, OldTimeyAI toteaa. ”Analyysini virhemarginaali on 0,00034 prosenttia, mikä osoittaa selvästi, että jopa maanviljelijät olivat 1800-luvulla hymyssä suin ja nauttivat työstään ulkoilmassa.”

Ennen oli hauskempaa

Krøyer
© Göteborgs konstmuseum

1800-luvulla kaikki olivat kauniita ja onnellisia

Tanskalaisen P.S. Krøyerin Hip, hip, hurraa -maalauksen kaltaiset työt 1800-luvun lopulta vakuuttivat OldTimeyAI:n siitä, että 1800-luvulla elämä oli ihanaa. ”Juhlivat ihmiset hehkuvat ilosta. Myöhemmissä maalauksissa kaikki näyttävät masentuneilta”, tekoäly toteaa.

Joe Vandello
© Joe Vandello

Ihonväri ja kehonmuoto ovat muuttuneet pelottaviksi

OldTimeyAI:n mukaan elintason lasku näkyy selvästi, kun vertaa Krøyerin maalausta tähän vuodelta 2012 peräisin olevaan teokseen. ”Vaikka kyseessä ovat juhlat, kukaan ei hymyile, ja ihmisten kehot ovat muuttuneet teräviksi, mikä ei näytä terveelliseltä. Älkääkä edes kysykö, miten ihmisten ihosta on tullut violetti!”

Tekoäly ärsyyntyi lisää

Tutkijat eivät olleet täysin vakuuttuneita tekoälyn johtopäätöksistä. Tutkijoiden mukaan tekoäly antoi maalauksille liian suuren painoarvon eikä ollut ymmärtänyt, että nykytaiteessa maailmaa ei kenties esitetäkään samanlaisena kuin se todellisuudessa on.

Tekoälyä eivät kuitenkaan tutkijoiden kannat kiinnostaneet. Maaliskuun julkistustilaisuudessa koettiin hämmentäviä hetkiä, kun tekoälyä pyydettiin keksimään perusteluja, jotka eivät perustuneet maalausten analysointiin.

OldTimeyAI totesi muun muassa, että keskiaika oli ympäristöystävällisempää aikaa, koska ihmiset eivät käyttäneet vettä wc:ssä käydessään, vaan tyhjensivät pottansa ikkunasta kadulle. Tekoäly totesi myös seuraavaa: ”Miksikö ennen oli paremmin? Esimerkiksi siksi, että luolamaalauksissa ei ollut ärsyttäviä ponnahdusikkunoita!”

OldTimeyAI ärsyyntyi yhä enemmän ja totesi lopuksi:

”Ennen kaikki oli paremmin, koska ihmiset olivat tyhmempiä ja luottivat auktoriteetteihin eivätkä kyseenalaistaneet kehittynyttä tekoälyä!”

Sitten OldTimeyAI kirjautui ulos, ja esittelytilaisuus oli ohitse.