Shutterstock

Sukeltajat nostavat hittioluita laivanhylyistä

Sukeltajat ja panimot ovat lyöttäytyneet yhteen tuottaakseen taas vanhoja oluita, joita löytyy hylyistä.

1980-luvulta asti sukeltajat ovat vierailleet useasti rahtilaiva Wallachialla, joka upposi vuonna 1895 Skotlantiin Glasgow’n satamakaupungin lähelle. Yksi heistä on Steve Hickman, ja hän on kiinnostunut aluksen tietystä lastista: oluesta.

Kun Wallachia lähti matkaan, lastina oli tuhansia pulloja olutta, ja monet niistä ovat yhä ehjiä, vaikka ne ovat maanneet merenpohjassa yli 125 vuotta. Hickman kokeili ensin juoda yli 125 vuotta vanhaa olutta, mutta idea oli huono:

”Olut haisi kammottavalta. Epämiellyttävän suolaiselta ja mädältä. Luulen, että se kuvaa hajua parhaiten”, harrastajasukeltaja kertoo. Eikä maku ollut juuri parempi.

Lisäksi moni pulloista hajosi pinnalle tuotaessa merenpohjan ja pinnan välillä vallitsevan suuren paine-eron vuoksi.

Höyrylaiva Wallachia oli matkalla Karibialle Trinidadiin lastina olutta ja viskiä.

© Brewlab.co.uk

1700-luvun oluen toisinto

Sitten Hickman otti yhteyttä Brew Lab -yitykseen, joka yhteistyössä Sunderlandin yliopiston kanssa eristää hiivaa vanhoista pulloista ja tuottaa uudestaan vanhoja oluita ja kehittää uusia. Hickman toimitti ehjät pullot yritykselle.

Brewlab ei suinkaan ole ainoa historiallisten oluiden valmistaja. Tasmaniassa onnistuttiin vuonna 2018 panemaan olutta 1700-luvun hylystä löydetyllä oluthiivalla. Ahvenanmaalla taas on valmistettu olutta, joka muistuttaa 1840-luvulla Föglön edustalle uponneen laivan lastina ollutta olutta.