1. T-paita – Kapinalliset käyttivät laivaston aluspaitaa

Marlon Brandon esiinnyttyä t-paidassa elokuvassa Viettelyksen vaunu paidasta tuli enemmän kuin pelkkä alusvaate.
Yhdysvaltain laivastossa T-paita oli aluspaita, mutta kapinalliset nuoret miehet alkoivat käyttää sitä 50-luvulla sellaisenaan.
Vuonna 1913 Yhdysvaltain laivastossa merimiehet alkoivat käyttää yksinkertaista, mukavaa ja nopeasti kuivuvaa, lyhythihaista puuvillapaitaa eli T-paidan edeltäjää.
T-paidasta tuli kuitenkin nuorison arkivaate 1950-luvun alussa, kun sovinnaisuutta vastaan kapinoivien nuorten idolit Marlon Brando ja James Dean esiintyivät T-paidassa elokuvaklassikoissa Viettelyksen vaunu ja Nuori kapinallinen.
1960-luvulla hipit alkoivat koristella T-paitojaan teksteillä, eloisilla batiikkivärjäyksillä tai perunapainatuksilla, ja vähitellen T-paitoihin alettiin painaa kuvia ja tekstejä, jotka vaihtelevat henkilökohtaisista mielipiteistä poliittisin ja kaupallisiin viesteihin.
2. Kumisaappaat – Herttua loi saapastyylin

Wellingtonin istuvista nahkasaappaista kehitettiin kumisaappaat, joita englanniksi kutsutaan nimellä wellies.
1800-luvulla elänyt brittiläinen Arthur Wellesley, Wellingtonin ensimmäinen herttua, oli sekä etevä sotilas ja poliitikko että oikea tyyliniekka.
Wellesley pyysi suutariaan valmistamaan hänelle saappaat, jotka kävivät niin sotakentälle kuin illanviettoonkin. Näin syntyivät hyvin istuvat vasikannahkaiset ja matalakorkoiset saappaat, jollaiset kaikki yläluokan miehet pian halusivat. Vuonna 1853 liikemies Hiram Hutchinson sai patentin kumijalkineille ja alkoi tehdä Wellingtonin saappaista kumisia versioita, joista tuli menestys.
3. Chinot – Puuvillahousut maastoutumiseen

Chinoja käyttivät etenikn eurooppalaiset matkustellessaan uusissa ja eksoottisissa maissa.
1800-luvun alussa univormut olivat yleensä värikkäitä, jotta oman puolen sotilas oli helpompi erottaa vihollisesta. Brittiläinen upseeri Harry Lumsden huomasi kuitenkin vuonna 1846 komennuksella Intiassa, että valkoiset sotilashousut erottuivat liikaa maastossa.
Hän värjäytti sotilaidensa housut kahvista, currysta ja mulperista sekoitetulla ruskealla värillä nimeltä khaki (urduksi ’pöly’). Väri sulautui hyvin hiekkamaastoon, ja brittikapteeni Robert Napier totesi myöhemmin, että Lumsdenin miehet olivat ”ainoat joukot Intiassa, jotka olivat pukeutuneet oikein”.
Idea kopioitiin muissa maissa. Esimerkiksi Filippiineillä palvelevat Espanjan joukot käyttivät samantyyppisiä housuja, mutta siellä housuja alettiin kutsua nimellä chinos espanjan kiinalaista tarkoittavan sanan mukaan, sillä kangas tuli Kiinasta.
Mukavat pellavahousut löysivät tiensä myös siviilien ylle, ja niitä käytettiin etenkin matkoilla lämpimiin maihin.
4. Bleiseri – Kuningattaren vierailu muutti muodin

Bleiseri on edelleen osa esimerkiksi monia koulupukuja ja lentoemäntien asuja.
Bleiserin kehittäjästä ei ole täyttä varmuutta, mutta usein mainitaan John Middleton Waugh, brittiläisen sotalaivan HMS Blazerin komentaja. Kun Waugh sai vuonna 1837 kuulla, että kuningatar Viktoria oli tulossa tarkastuskäynnille hänen laivaansa, hän huomasi miehistönsä olevan surkeasti puettu ja teetti yhdeksän sinistä univormun takkia, joissa oli messinkinapit.
Kuningatar oli tyytyväinen, ja takki otettiin osaksi laivaston univormua. Myös muissa maissa bleiseriin ihastuttiin, ja sitä näkee esimerkiksi usein koulupuvuissa.
5. Solmio – Palkkasotilailta Aurinkokuninkaan hoviin

Kun Ludvig XIV sitoi huivin kaulaansa, koko hovi seurasi pian perässä.
Muotitietoisuudessa tuskin kukaan veti 1600-luvun puolivälissä vertoja Ranskan kuninkaalle Ludvig XIV:lle.
Nuorena kuningas ihastui kolmikymmenvuotisessa sodassa Ranskan puolella taistelleiden kroatialaisten palkkasotilaiden värikkäisiin kaulahuiveihin, ja pian jo kaikki muodikkaat miehet kulkivat pitsistä tehty koristeellinen liina kaulassaan Ludvigin mallin mukaan.
Muotikuninkaan suosikki on säilynyt eri muodoissaan tähän päivään, sillä kravatti, kuten asustetta kutsuttiin, kehittyi vuosisatojen saatossa niin solmukkeeksi kuin solmioksikin.
Nykyisen kaltaisen solmion kehitti newyorkilainen räätäli Jesse Langsdorf. Hän sai vuonna 1924 patentin uudenlaiselle solmiolle, jossa kangas leikattiin vinosti ja ommeltiin solmioksi kolmesta osasta.
6. Trenchcoat – sadetakista tuli muotia

Burberryn pitkistä juoksuhautoihin tarkoitetuista sotilastakeista tuli suurta muotia Lontoossa.
Vaatetehtailija Thomas Burberry suunnitteli vuonna 1901 uuden pitkän sadetakin brittiarmeijan upseereille. Tuulen- ja vedenpitävä takki korvasi tuon ajan paksut villaiset takit, ja siinä oli helpompi liikkua.
Takin läpimurto koitti ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudoissa, joista se sai myös nimensä trenchcoat. Moni veteraani säilytti takkinsa sodan jälkeen, ja trenchcoat eli trenssi teki Thomas Burberryn yrityksestä yhden 1900-luvun suosituimmista muotitaloista.
Trenssi osoittautui niin kestäväksi ja käytännölliseksi, että esimerkiksi Britannian, Ranskan ja Saksan armeijat käyttivät sitä vielä toisessa maailmansodassa. Myöhemmin sen korvasivat lyhyemmät sotilastakit, joissa oli vielä helpompi liikkua, mutta kotirintamalla trenssin suosio ei hiipunut.