Alan Richardson
Vanhin kiltti löydettiin.

Skotlannin vanhin kiltti säilyi suossa

Kankaanpala lojui unohdettuna museossa 40 vuotta. Nyt uusi tutkimus on ajoittanut toistaiseksi vanhimman löydetyn kiltin 1500-luvulle, jolloin skottilaiset alkoivat ensi kerran käyttää kilttejä.

55 cm x 43 cm kokoinen kankaanpala herättää huomiota Britanniassa. Skotlannin kansallismuseo on tutkinut perusteellisesti 1980-luvulla suosta löydettyä kangasta ja ajoittanut sen vuosiin 1500–1655.

Noin 500 vuotta vanha kankaanpala on siten maailman vanhin kiltti, sillä tutkijat saivat selville, että kankaaseen oli kudottu tartaani- eli skottiruutukuvio ja se oli luultavasti osa niin sanottua työkilttiä, jollaisia skotlantilaiset maanviljelijät käyttivät ulkotöissä.

Useita vuosisatoja vanhoja kilttejä ei ole säilynyt monia, sillä Skotlannin viileä ja kostea ilmasto saa kankaan hajoamaan nopeasti. Tämä kangas sen sijaan säilyi vähähappisessa suossa poikkeuksellisen hyvin.

Klaani on vielä arvoitus

Nyt tutkijoilla on edessään suuri työ selvittää, mihin klaaniin kiltin omistaja kuului. Yleensä klaani selviää kankaan ruutukuvion ja värien perusteella, mutta tämän kankaan kohdalla se ei onnistu.

”Aluetta, jolta kangas löydettiin, hallitsi Chisholmin klaani, mutta selvityksemme perusteella tartaanin kuvio ja värit eivät viittaa Chisholmeihin. Niinpä emme tiedä, kenelle kiltti kuului”, toteaa tutkimuspäällikkö Peter MacDonald Scottish Tartans Authoritystä, joka hallinnoi kilttien käyttöä ja tutkimusta.

MacDonald toteaa kuitenkin, että kiltti ei kuulunut yläluokkaiselle miehelle: ”Tätä kangasta ei käyttänyt kuningas tai joku muu korkea-arvoinen henkilö. Todennäköisesti sitä käytettiin ulkotyövaatteena.”

Vanhin kiltti löydettiin.

Skotlannin kansallismuseon tekemän värianalyysin perusteella vanha tartaanikangas oli luultavasti väreiltään alun perin vihreä, ruskea, punainen ja keltainen.

© ALAN RICHARDSON