Thomas Cook Archives

Sananjulistus poiki matkailubisneksen

Maailman ensimmäisen pakettimatkan hintaan kuului seisomapaikka, torviorkesterin soittoa ja kinkkuvoileipä.

Vuonna 1841 brittiläinen baptistipastori Thomas Cook järjesti 570 seurakuntalaiselleen retken Leicesteristä 20 kilometrin päähän Loughboroughiin ja takaisin. Sitä pidetään ensimmäisenä pakettimatkana.

Pakettimatka maksoi yhden šillingin. Siihen sisältyi seisomapaikka avovaunussa, kinkkuvoileipä ja torviorkesterin soittoa.

Ensimmäinen valmiiksi paketoitu seuramatka oli suuri menestys, ja sen kannustamana Cook alkoi järjestää lisää samankaltaisia retkiä seurakuntalaisille ja pyhäkoululaisille, jotka eivät olleet koskaan käyneet kotikulmiaan pidemmällä.

Vuonna 1851 Cook osui kultasuoneen, kun Lontoossa järjestettiin ensimmäinen maailmannäyttely ja Cook myi sinne 150 000 valmismatkaa. Oli aika kääntää katse ulkomaille.

Vuonna 1855 hän toimi itse oppaana kiertomatkalla Brysseliin, Kölniin, Heidelbergiin ja Pariisiin, ja sitten seurasivat matkat muualle Eurooppaan, Egyptiin ja Yhdysvaltoihin.

Thomas Cookin matkatoimisto vei turisteja jo varhain kaukomaillekin.

© Thomas Cook Archives

Vuonna 1872 Cook järjesti ensimmäisen maailmanympärimatkan. Kymmenhenkinen seurue lähti laivalla Liverpoolista kahdeksan kuukauden elämykselle. Cook raportoi matkan varrelta The Times -lehdelle.

Lukijoille kerrottiin muun muassa, että New Yorkin vossikat huiputtivat asiakkaitaan ja Japani oli ostosparatiisi posliinista, silkistä ja norsunluutuotteista kiinnostuneille – ja että Bombayssa humalaiset naiset ”houkuttelivat ihmisiä huudoin, laululla ja elehtien”.

Näin syntyi Thomas Cook & Son -matkatoimisto.

Ympyröity: Thomas Cook. Vuonna 1868 matkailusta innostunut pastori vei matkalaiset muun muassa Pompejiin.

© The Granger Collection, New York

Cook kuoli 1892. Hän oli perustanut menestyvän, kansainvälisen matkatoimistoketjun – joka toimii edelleen – ja oli myös keksinyt matkasekin.