Ravinto: Ruokavaliomuutos veti hampaat vinoon

Ihmislajin muuttunut ruokavalio on muokannut suun kokoa vuosituhansien kuluessa, ja siksi hammaslääkärit tekevät nykyisin runsaasti oikomishoitoja.

Maanviljelykulttuurissa elintarvikkeita esikäsiteltiin aiempaa enemmän, jolloin ruuasta tuli helpommin pureskeltavaa.

Ihminen asettui kymmenisen tuhatta vuotta sitten aloilleen viljelemään maata, mikä on vaikuttanut paitsi yhteiskuntarakenteisiin myös ihmisen suuhun. Maanviljely­kulttuurissa elintarvikkeita esikäsiteltiin aiempaa enemmän ennen ateriointia, minkä ansiosta niitä oli helpompi pureskella. Se on vuosituhansien kuluessa muokannut ihmisen alaleukaa aiempaa lyhyemmäksi ja ahtaammaksi.

”Lihaksiin ja luustoon pureskeltaessa kohdis­tuva voima sekä se, kuinka paljon ja mitä pureskellaan, vaikut­tavat kasvu­iässä alaleuan kehitykseen”, sanoo Noreen von Cramon-Taubadel Kentin yliopistosta.

Hän tutki 300 kalloa, jotka olivat peräisin 11 esihistoriallisen väestö­ryhmän jäännöksistä, ja havaitsi, että ruokavalio­muutokset maan­viljelykulttuuriin siirryttäessä ovat vaikuttaneet alaleuan kokoon mutta eivät muihin kallon luihin.

Myös eläimillä on havaittu samankaltaisia muutoksia: vankeudessa elävien ja siksi käsiteltyä ruokaa syövien eläinten suut ovat pienempiä kuin niiden villien lajitoverien.