Wikimedia Commons
Lordi Horatio Nelson ja rakastajattarensa lady Emma Hamilton

Rakastajattaren aviomies ihaili lordi Nelsonia

Lordi Nelson ja Emma Hamilton olivat yksi aikansa kuuluisimmista pariskunnista, vaikka kumpikin oli naimisissa. Nelsonin vaimo ei ollut ilahtunut asiasta, mutta lady Hamiltonia se ei haitannut. Sen kertoo huutokaupattavaksi tullut kirje.

1700-luvun lopulla brittiläisellä merisankarilla lordi Nelsonilla oli suhde maan kauneimpiin kuuluneen naisen, Emma Hamiltonin kanssa. Molemmat olivat tahollaan naimisissa, mutta sehän ei heitä estänyt.

Lordi Nelsonin vaimo Fanny ei ollut ilahtunut suhteesta, ja hän teki kaikkensa sen lopettamiseksi. Emma Hamiltonin aviomies William Hamilton, joka toimi Britannian lähettiläänä Napolissa, ei ollut sen sijaan moksiskaan.

Lady Fanny Nelson ja lady Emma Hamilton

Fanny Nelson (v.). Emma Hamilton (o.)

© Wikimedia Commons

Alkoi odottaa lasta Nelsonille

Lordi Hamiltonin ihailusta lordi Nelsonia kohtaan kertoo yli 200 vuotta vanha kirje, jonka Hamilton kirjoitti Nelsonin sihteerille George Unwinille. Tuolloin rakastavaisten suhde oli kiivaimmillaan ja Emma Hamilton odotti Nelsonille lasta.

Kirjeessä, joka tulee huutokaupattavaksi 24. tammikuuta 2017, lordi Hamilton kuvailee Nelsonia sanoilla ”jalo ja rohkea ystävä” sekä ”poikkeuksellinen sankari ja hyvä mies”.

Lordi Nelsonin ja Emma Hamiltonin suhde alkoi vuonna 1798 amiraalin saavuttua Napoliin, jossa Emma Hamilton miehineen asui.

Lue lisää: Historian kuuluisimmat lemmensuhteet

William Hamiltonilla oli vain hyvää sanottavaa kilpailijastaan.

© Campbells/BNPS

Muutti yhteen rakastajattarensa – ja tämän miehen – kanssa

Myöhemmin Nelson muutti yhteen Emma Hamiltonin, heidän yhteisen lapsensa – ja lordi Hamiltonin – kanssa pieneen palatsiin Lontooseen.

Nelsonin ja lady Hamiltonin suhde kesti kuusi vuotta, kunnes tuolloin keski-ikäinen Nelson lähti jälleen taisteluun ja menetti henkensä Trafalgarin taistelussa.

Emma Hamilton ei saanut osallistua hänen hautajaisiinsa.