Puutarhan historia: Kasvienmetsästäjät toivat maailman pihoillemme
1800-luvulla kasvitieteilijät keräsivät kilvan mitä harvinaisimpia kasveja maailman eri kolkista ankarissakin olosuhteissa. Puutarhojemme moninaisuus on paljolti heidän uurastuksensa ansiota.

Alexander von Humboldt oli yksi merkittävistä ei-brittiläisistä kasvinmetsästäjistä. Hän matkusti vuosina 1799–1804 Amerikassa kollegansa Aimé Bonplandin kanssa.
Ankara tuuli piiskasi rannikkoa Ningbon kaupungin edustalla itäisessä Kiinassa kesällä 1844, mutta Robert Fortune tuskin huomasi myräkkää.
Skotlantilaisen kasvitieteilijän katse oli kiinnittynyt tiukasti edessä siintävään Zhoushanin saareen, jolla kasvoi joitakin Kiinan harvinaisimmista kasvilajeista.
Fortune oli vakaasti päättänyt päästä perille, eikä hän piitannut kapteenin varoituksista.
Heiveröinen alus puski kohti aallokkoa, ja se ehti tuskin päästä satamasta, kun ensimmäinen hyökyaalto pyyhkäisi kannen yli.
Lastiruuma täyttyi vedestä, ja miehistö alkoi paniikissa riisua vaatteitaan hypätäkseen laidan yli. Fortune ei kuitenkaan pystynyt ajattelemaan muuta kuin että nyt suolainen merivesi tuhoaisi hänen kallisarvoisen eksoottisten kasvien kokoelmansa.
Dramaattinen merimatka on esimerkki vaarallista tilanteista, joita Robert Fortune ja muut 1800-luvun kasvienmetsästäjät kokivat etsiessään harvinaisia lajeja maailman kaukaisimmista kolkista.
Uhkarohkeat botanistit eivät piitanneet vaaroista päästäkseen käsiksi maailman kauneimpiin ja eksoottisimpiin kasveihin – ja ponnistelut myös lopulta palkittiin.
Kasvienmetsästäjät rahtasivat Eurooppaan laivalasteittain aiemmin tuntemattomia lajeja eri puolilta maailmaa ja kasvattivat näin maanosan kasviston kirjoa ennennäkemättömän monipuoliseksi.
Fortunen ja hänen kollegoidensa ansiosta nykypäivän puutarhoissa voidaan ihastella kukkia, pensaita ja puita, jotka eivät suinkaan ole alun perin kasvaneet luonnonvaraisina Euroopassa.
Sen sijaan ne ovat kotoisin maanosista tuhansien kilometrien päästä, ja niiden matka Euroopan mantereelle on maksanut jopa ihmishenkiä.