Pippuri: Koko maailma hullaantui mustaan mausteeseen

Keskiajan Euroopassa pippuri oli arvokkaampaa kuin kulta, ja arabialaiset kauppiaat pitivät sen alkuperän visusti salassa. Pippurinhimo johti löytöretkiin ja tuhansien alkuasukkaiden orjuuttamiseen. Nykyisin se on kuitenkin hyvin arkinen mauste.

Lääkeaine: Pippuri lääkitsi monia vaivoja

Roomalainen luonnontieteilijä Plinius ­vanhempi ­kirjoitti vuonna 70 pippurista näin: ”Pippurin ainoa haluttava ominaisuus on sen pistävä maku, ja silti sitä tuodaan tänne Intiasta asti!” Pippuri oli
jo antiikin aikaan Euroopassa myös suosittu lääkekasvi, jonka uskottiin parantavan vaivan kuin vaivan yskästä käärmeenpuremiin.

Kulta: Arvokas kauppatavara

Keskiajalla pippuri oli Euroopassa arvokkaampaa kuin kulta, ja sitä käytettiin maksuvälinee­nä. Hallitsijoiden pippurivarastoja vartioitiin päivin ja öin, ja rikkaat ­kätkivät pippurinsa vaattei­siinsa. Eurooppalaiset ostivat pippuria arabialaisilta kauppiailta, jotka varoivat visusti paljastamasta, missä sitä kasvoi.

Alkuperä: Salaperäinen pippuri

Pippuriin liittyi Euroopassa monia uskomuksia. 1400-luvulla uskottiin, että pippuri oli peräisin para­tiisista. Englantilainen munkki Bartolomeus Anglicus puolestaan oli kirjoittanut 1200-luvulla sen kasvavan käärmeiden vartioi­missa puissa. Kun pippuria haluttiin poimia, käärmeet karkotettiin sytyttämällä puut ­tuleen, mistä pippuri sai mustan värinsä.

Korvike: Chili kävi pippurista

Kristoffer Kolumbus lähti vuonna 1492 etsimään meritietä Intiaan mutta päätyikin Etelä-Amerikkaan. Hänellä oli mukanaan pippureita, joita hän esitteli alkuasukkaille siinä toivossa, että nämä veisivät hänet pippurikasvien luo.

Kolumbus ei saanut haluamaansa vaan vei pippurin sijasta Eurooppaan tuomi­sina chili­kasveja, joita kasvatettiin luostareissa aluksi silkasta mielen­kiinnosta. Pian munkit kuitenkin ­huomasivat, että chiliä voitiin käyttää ­kalliin mustapippurin korvikkeena.

Löytäminen: Alkuperä paljastui

1400-luvun lopulla Euroopan suurvallat yrittivät kilvan löytää meritien maustemaa Intiaan. Vuonna 1498 portugalilainen Vasco da Gama pääsikin Intiaan purjehdit­tuaan Afrikan eteläkärjen ympäri. Siellä hän lastasi laivansa täyteen pippuria ja teki samalla lopun arabien tuottoisasta pippurimonopolista.

Orjuus: Pippurin kova hinta

Kun eurooppalaiset saivat selville, missä pippuri kasvoi, he eivät kaihtaneet keinoja sitä hankkiakseen. Brittiläinen sir Stamford Raffles kirjoitti vuonna 1818 järkyttyneenä ­tavasta, jolla hänen maanmiehensä kohtelivat ­Sumatran asukkaita: ”Heidät on orjuutettu. Kansa on murrettu, naiset myyvät itseään leipä­palasta ja lapset on hylätty kurjuuteen.”