Shutterstock
Vanhempi mies ja nuorempi nainen

Naiset ovat pariutuneet vanhempien miesten kanssa 250 000 vuotta

Dna-mutaatioiden tutkimuksissa selvisi, että nuoret naiset eivät pariudu vanhempien miesten kanssa vain Hollywood-elokuvissa vaan ilmiö on ollut yleinen aina kivikaudelta lähtien.

Indianan yliopiston tutkijat olivat työskentelemässä geenien niin sanottujen de novo -mutaatioiden tutkimuksen parissa, kun he tekivät hiljattain odottamattoman ja yllättävän havainnon.

”Tutkiessamme nykyajan ihmisiä huomasimme, että pystyimme arvioimaan iän, jossa ihminen oli saanut lapsia, heidän lastensa dna-mutaatioiden tyyppien perusteella”, geneetikko Matthew Hahn selittää.

”Pystymme nyt tunnistamaan näitä mutaatioita ja näkemään, miten ne eroavat isien ja äitien välillä ja miten me muuttuvat sen myötä, missä iässä henkilö tulee vanhemmaksi”, hänen kollegansa Richard Wang kertoo.

Tutkijat kykenivät tällä menetelmällä päättelemään, että viimeisten 250 000 vuoden kuluessa lasten isän ja äidin ikäero on ollut merkittävä. Miehistä on tullut isiä keskimäärin 30-31-vuotiaana, naisista puolestaan äitejä noin 23-vuotiaana.

Charles Tennant

Yksi tunnetuimmista esimerkeistä vanhemmasta miehestä, joka saa lapsia nuoren naisen kanssa, oli sir Charles Tennant. Hän oli 80-vuotias vuonna 1904, kun hän sai lapsen 26-vuotiaan vaimonsa Marguerite Milesin kanssa.

© John Singer Sargent (Public Domain)

Selityksiä voi olla monia

Miesten ja naisten välinen ikäero voi historiantutkijoiden mukaan johtua muun muassa kulttuurillisista syistä. Ikäeron syntyyn on varmasti vaikuttanut esimerkiksi se tosiseikka, että monet naiset kuolivat lapsen synnyttämiseen nuoressa iässä, kun taas miehet saattoivat jatkaa lasten siittämistä vanhempanakin.

Viimeisten 5 000 vuoden aikana vanhempien ikäero on kuitenkin kaventunut. Miehet tulevat isäksi nykyään keskimäärin 30–31-vuotiaana, naiset puolestaan noin 28-vuotiaana.