Amoret Tanner/Imageselect

Miten postista maksettiin ennen postimerkkejä?

Postimerkki helpotti postilaitoksen työtä, kun sen ei enää tarvinnut pitää lukua järjettömästä määrästä erilaisia maksuja.

Britannia otti käyttöön maailman ensimmäisen postimerkin 6. toukokuuta 1840 osana uudistusta, jossa postimaksuja standardoitiin ja kirjeiden lähettämisestä tehtiin aiempaa helpompaa ja halvempaa.

Sitä ennen postimaksuja oli hankala ennakoida, koska maksun suuruuteen vaikuttivat muun muassa kirjeen määränpää, kuljetustapa sekä kirjekuoren sisäl­tämien arkkien määrä.

Siksi ihmiset yrittivätkin säästää postimaksuissa kaikin keinoin.

Yksi tapa säästää oli ­kirjoittaa samalle paperille tekstiä kahteen ­suuntaan, jolloin postin kuljetettavaksi ei tarvinnut ­luovuttaa niin montaa paperi­arkkia.

Lähettäjä kirjoitti siis ensin sivun täyteen, sitten hän käänsi arkkia 90 astetta ja jatkoi kirjoittamista niin päin, jolloin uudet rivit kulkivat ristiin aiemmin kirjoitettujen yli.

Kahteen suuntaan samalle paperi­arkille kirjoittaminen oli yleistä Britan­niassa 1800-luvulla, ja niin tekivät muun muassa sellaiset kuuluisuudet kuin Charles Darwin ja Jane Austen.

Aikajana: Postilaitos

550 eaa., Persia:

Yksi varhaisimmista postilaitoksista perustettiin.

50 eaa., Rooma:

Hevosvaunut ­kuljettivat postia nopeasti kaikkialle Rooman valtakuntaan.

618, Kiina:

Tang-dynastia perusti yli 1 600 postitoimiston verkoston.

1497, Eurooppa:

Saksalais-roomalaisen keisarikunnan uusi postilaitos kattoi suuria osia Keski-Euroopasta.

1635, Englanti:

Kuningas Kaarle I perusti viranhaltijoille kuninkaallisen postilaitoksen, Royal Mailin.