Sothebys
Talvi

Miten muinoin pysyttiin lämpimänä?

Sängynlämmittimet, kotieläimet ja lattialämmitys. Ihmisen on kautta historian täytynyt keksiä keinoja pysyä lämpimänä kylminä talvikuukausina.

Ennen maakaasun hyödyntämistä, sähköä ja kaukolämpöä ihmisten piti hieroa aivonystyröitään pysyäkseen lämpimänä kylminä talvikuukausina.

Tärkeintä oli tehdä kodeista sellaisia, että lämmittämisen tarve oli mahdollisimman pieni. Siksi talot olivat useimmiten pieniä ja paksuseinäisiä, huoneet olivat matalia ja ikkunoita oli vähän ja ne peitettiin paksuilla verhoilla. Näin tulisijan tuottama lämpö ei päässyt karkaamaan.

Perhe kokoontui tulisijan ääreen lämmittelemään, ja öisin pujahdettiin paksujen täkkien alle ja yömyssy vedettiin päähän korvia myöten. Lisälämpöä saatiin vuoteenlämmittimestä. Se oli pitkäkahvainen metallinen säiliö, joka täytettiin esimerkiksi kuumilla hiilillä tai vedellä ja asetettiin vuoteeseen vällyjen alle.

VIDEO: 10 lämmityskeinoa 1800-luvulta

Video

Rikkailla oli lattialämmitys

Viikinkiajalla pohjolan ihmiset hyödynsivät talvisin eläinten lämpöä. Eläimet asuivat viikinkien kanssa pitkätaloissa, ja niiden tuottama lämpö piti sisäilman miellyttävän lämpimänä.

Rooman valtakunnassa tavalliset ihmiset lämmittivät talonsa yleensä pienillä metallisilla tai savisilla uuneilla, joissa poltettiin hiiltä tai puuta. Hatarilla uuneilla oli kuitenkin taipumus romahtaa, ja siksi Rooman kaupungissa saattoikin syttyä jopa sata tulipaloa päivässä.

Rikkailla roomalaisilla ei ollut vastaavaa ongelmaa. Heidän ylelliset talonsa oli varustettu hypokaustilla – eräänlaisella keskuslämmityksellä. Siinä yhden suuren uunin lämpö johdettiin lattian alla ja joskus seinissä olevia kanavia pitkin kaikkialle taloon. Keskiajalla samaa tapaa käytettiin muun muassa linnoissa.