Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mistä Barbie sai alkunsa?

Barbie-nuken esikuva oli saksalainen, mutta nuken aikuisille suunnattua seksuaalisuutta piti hieman lieventää Yhdyvaltain markkinoille.

Shutterstock

Ensimmäinen Barbie-nukke tuli myyntiin yhdysvaltalaisiin lelukauppoihin vuonna 1959. Sen oli luonut yrittäjä Ruth Handler, joka nimesi nuken oman tyttärensä Barbaran mukaan.

Handler törmäsi Saksan-­matkallaan vuonna 1956 Bild Lilli -nimiseen aikuisille tarkoitettuun nukkeen, joka oli tehty reipasotteisen ja seksikkään sarjakuva­hahmon mukaan.

Hän osti kolme Bild Lilliä ja esitteli ne Yhdysvaltoihin palattuaan leluyhtiö Mattelille, jonka perustajiin hänen miehensä kuului.

Yhtiö ihastui nukkeen ja uskoi, että markkinoilla olisi tilaa aikuista esit­tävälle nukelle ­vaihtoehtona lukemattomille vauvanukeille.

Handler kehitti Mattelille nuken, jossa oli useita muutoksia verrat­tuna saksalaiseen esikuvaansa. ­Barbiella oli muun muassa vähemmän meikkiä ja hieman peittävämmät vaatteet kuin Bild Lillillä.

© Silke Knaak / teadrinker, flickr

Kehitystyö oli ilmeisen onnistunutta, sillä nukesta tuli nopeasti valtaisa menestys: jo ensimmäisen vuoden kuluessa myytiin 350 000 Barbie-nukkea.

Vuonna 1961 Bild Lillin oikeudet omistava yritys haastoi Mattelin oikeuteen väittäen, että Barbie oli ”jäljennös ja suora kopio” Bild Lillistä ja että Mattel oli ”valheellisesti ja ­harhaanjohtavasti esittänyt olevansa nuken suunnittelija”.

Tapaus päättyi sopimusratkaisuun vuonna 1963. Vuotta myöhemmin Mattel maksoi 21 600 dollaria Bild Lillin oikeuksista, ja Barbien saksalaisen esikuvan tuotanto lopetettiin.

Vuodesta 1959 tähän päivään asti Mattel on myynyt yhteensä yli miljardi Barbie-nukkea yli 150 maassa.

Lue myös:

Klaus Barbie
Toinen maailmansota

Klaus Barbie: Natsien julmin kiduttaja

17 minuuttia
Arkielämä

Tämän vuoksi dollarissa on pyramidi

1 minuuttia
leo x caricature
Arkielämä

Firenzen diktaattori varoitteli poikaansa Rooman houkutuksista

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota