Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

card players 1600 rombouts theodor

Missä pelikortit keksittiin?

Symbolit hertta, ruutu, pata ja risti otettiin käyttöön pelikorteissa Ranskassa, mutta jo sitä ennen pelikorteilla oli pitkä historia takanaan.

Christophel Fine Art/Getty Images

Pelikortit syntyivät Kiinassa 200-luvulla eaa. eli samoihin aikoihin paperin keksimisen kanssa. Sittemmin niistä on kehitelty lukemattomia eri versioita eri puolilla maailmaa.

Nykyisten pelikorttien varhaiset edeltäjät kulkeutuivat Eurooppaan 1300-luvun lopulla, kun egyptiläisten mamelukkien vieraana olleet matkalaiset toivat tuomisinaan 52 kortin pakan, jossa kortit oli jaettu neljään ”maahan”: poolomailoihin, kolikoihin, miekkoihin ja maljoihin.

Koska eurooppalaiset eivät tunteneet pooloa, mailat muuttuivat täällä nuijiksi, ja korttien muutkin symbolit vaihtuivat pian toisiin.

Suosituimmaksi nousi Ranskassa vuoden 1480 tienoilla käyttöön otettu korttipakka, jonka maat olivat hertta, ruutu, risti ja pata.

Ranskalaiset symbolit ­olivat käytännöllisiä, sillä ne oli ­helpompi piirtää esimerkiksi sapluunoiden ­avulla kuin mamelukkien monimut­kaiset kuviot, joiden piirtä­minen vaati taitoa ja jotka tekivät korteista hyvin kalliita.

Joidenkin tulkintojen mukaan ­kort­tien maat symboloivat keski­ajan ­säätyjä: Pata eli keihäänkärki edusti aatelia, hertta eli sydän papistoa, ruutu eli nuolenkärki porvaristoa ja sotilaita ja risti eli apila talonpoikia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota