Missä farkut keksittiin?

Kuka ompeli ensimmäiset farmarihousut?

Kuka ompeli ensimmäiset farmarihousut?

Wikimedia

Farkut kehitti Nevadas­sa asunut räätäli Jacob Davis. Hän alkoi 1870-luvulla ommella denimikankaasta housuja, joiden­ saumojen helposti kuluvat kohdat oli vahvistettu niiteillä.

Kaivosmiehet ja met­surit ihastuivat nopeasti kulutusta kestäviin työhousuihin.

Maalaukset kertovat denimin historiasta

Farkkukangas eli denimi on kuitenkin paljon vanhempi keksintö. Vuonna 2010 taide­his­torioitsijat löysivät kolme maalausta vuodelta 1655.

Ne todistavat, että denimiä käytettiin Euroopassa jo 1600-luvulla. Maalaukset­ esittävät muun muassa denimiin pukeutunutta ompelijatarta ja kerjäläispoikaa.

Nimen alkuperä on epäselvä

Denimin alkuperästä ei ole varmuutta. Jotkut tutkijat uskovat, että sitä kudottiin ensimmäisenä Nîme­sissä Ranskassa ja että nimi denim olisi lyhennys sanoista ”de Nîmes” eli ”Nîmesistä”.

Jotkut uskovat denimin­ syntyneen Italiassa Genovassa, jonka ranskalainen nimi Gênes olisi perustana farkku­jen englanninkieliselle nimelle jeans. Jotkut taas uskovat denimin kehittyneen dunga­ree-kankaasta, jota britit alkoivat tuoda Intiasta Eurooppaan 1600-luvulla.

Farkku oli köyhien vaate

Paksu ja kestävä denimi oli jo 1600-luvulla suosittu vaatemateriaali Euroopan köyhien keskuudessa. Se oli edullista valmistaa ja kesti hyvin kovaakin käyttöä.

Osoita kuvaa hiirellä ja opi lisää denimistä

Rahamies otti kunnian

Farkkujen alkuperäisellä kehittäjällä räätäli Jacob Davisilla ei ollut varaa patentoida keksintöään.

Niinpä hän ehdotti vuonna 1872 kangaskauppias Levi Straussille, että he jakaisivat patentin, jos Strauss maksaisi patenttihakemuksen.

Strauss suostui ja avasi San Franciscoon räätälinliikkeen, jossa Davis ompeli ensimmäiset Levi’s-farkut.

© Levi Strauss & co