Wikimedia / Shutterstock

150 vuotta Leviksiä: Näin farkut keksittiin

Kekseliäs räätäli ja kauppias lyöttäytyivät yhteen yritteliäässä Villissä lännessä ja kehittivät vaatteen, joka on kestänyt aikaa. Farkkukangas eli denim on kuitenkin paljon vanhempi keksintö kuin farkut.

Farkut kehitti Nevadassa asunut räätäli Jacob Davis. Hän alkoi 1870-luvulla ommella denimkankaasta housuja, joiden saumojen helposti kuluvat kohdat oli vahvistettu niiteillä.

Kaivosmiehet ja metsurit ihastuivat nopeasti kulutusta kestäviin työhousuihin.

Farkkujen alkuperäisellä kehittäjällä räätäli Jacob Davisilla ei ollut varaa patentoida keksintöään. Niinpä hän ehdotti vuonna 1872 kangaskauppias Levi Straussille, että he jakaisivat patentin, jos Strauss maksaisi patenttihakemuksen.

Herrat saivat patentin 20. toukokuuta 1873, ja pian ensimmäisten Levi’s-merkkisten farkkujen valmistus alkoi Straussin tehtaassa San Franciscossa Davisin vastatessa tuotannosta.

501-mallista, joka tunnettiin vuoteen 1890 asti nimellä XX, tuli myyntimenestys. 1920-luvulle tultaessa Levi’s-housut olivat yleisimmät työhousut Yhdysvalloissa, ja toisen maailmansodan jälkeen myös nuoriso omaksui farkkumuodin.

Loppu on, kuten sanotaan, historiaa.

Baijerissa syntynyt Levi Strauss (1829–1902) muutti vuonna 1853 San Franciscoon pitämään siirtomaatavarakauppaa nimeltä Levi Strauss & Co. Hänestä tuli Kaliforniassa menestyvä liikemies.

© Wikimedia Commons

Maalaukset kertovat denimin historiasta

Farkkukangas eli denim on kuitenkin paljon vanhempi keksintö. Vuonna 2010 taidehistorioitsijat löysivät kolme maalausta vuodelta 1655.

Ne todistavat, että denimiä käytettiin Euroopassa jo 1600-luvulla. Maalaukset esittävät muun muassa denimiin pukeutunutta ompelijatarta ja kerjäläispoikaa.

Maalaus ”Ompeleva nainen ja kaksi lasta” 1600-luvulta osoittaa, että denimkangas tunnettiin jo ennen Levi’s-farkkujen keksimistä. Teos on tuntemattoman pohjoisitalialaisen taiteilijan.

© Wikimedia / Collezione d’arte della Fondazione Cariplo

Denimin alkuperä on epäselvä

Denimin alkuperästä ei ole varmuutta. Jotkut tutkijat uskovat, että sitä kudottiin ensimmäisenä Nîmesissä Ranskassa ja että nimi denim olisi lyhennys sanoista ”de Nîmes” eli ”Nîmesistä”.

Jotkut uskovat denimin syntyneen Italiassa Genovassa, jonka ranskalainen nimi Gênes olisi perustana farkkujen englanninkieliselle nimelle jeans. Jotkut taas uskovat denimin kehittyneen dungareekankaasta, jota britit alkoivat tuoda Intiasta Eurooppaan 1600-luvulla.

Paksu ja kestävä denim oli jo 1600-luvulla suosittu vaatemateriaali Euroopan köyhien keskuudessa. Se oli edullista valmistaa ja kesti hyvin kovaakin käyttöä.

Osoita kuvaa hiirellä ja opi lisää denimistä: