Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Viktorian ajan turisteja pyramidin edessä

Milloin turismi alkoi?

1840-luvulla britti Thomas Cook sai idean, jonka ansiosta ihmiset ympäri maailmaa pakkautuvat kulkupeleihin ja suuntaavat vieraisiin maihin.

Library of Congress

Matkailua harrastettiin jo esimerkiksi Rooman valtakunnassa, missä suosittuja turistikohteita olivat muun muassa Baiaen ja Pompeijin rannikkokaupungit. Niiden leuto ilmasto veti kesäisin puoleensa tuhansia roomalaisia, jotka halusivat paeta kuumia ja likaisia suurkaupunkeja. Matkailu oli tosin mahdollista vain vauraille roomalaisille, joilla oli tyypillisesti omia kesähuviloita kylpyläkaupungeissa.

Moderni turismi kehittyi 1840-luvulla, kun rautatieverkoston ansiosta matkustaminen kävi yhä helpommaksi ja nopeammaksi. Brittiläinen liikemies Thomas Cook näki ensimmäisten joukossa massaturismin mahdollisuudet ja toi markkinoille pakettimatkat, joiden hintaan sisältyi kuljetus, ruoka ja majoitus.

Viktorian ajan turisteja pyramidin edessä

1860-luvulla Euroopasta alettiin matkustaa Egyptiin katsomaan muun muassa pyramideja ja sfinksejä.

© Library of Congress

”Heinäsirkkojen parvi”

Ensimmäiset pakettimatkat tehtiin kotimaassa, mutta vuonna 1855 Cook lähetti ensimmäisen ryhmän junalla ja laivalla Ranskan Calais'hen. Vuotta myöhemmin hän lanseerasi matkat muualle Eurooppaan, ja 1860-luvulla Cook vei turisteja jo muun muassa Yhdysvaltoihin ja Egyptiin.

Massaturismia myös kritisoitiin jo sen alkuvaiheissa – esimerkiksi saksalainen lakimies Heinrich Wenzel kuvaili englantilaisturistien olevan kuin heinäsirkkaparvi, joka ”ylittää Reinin, Sveitsin ja Italian”.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota