Library of Congress
Viktorian ajan turisteja pyramidin edessä

Milloin turismi alkoi?

1840-luvulla britti Thomas Cook sai idean, jonka ansiosta ihmiset ympäri maailmaa pakkautuvat kulkupeleihin ja suuntaavat vieraisiin maihin.

Matkailua harrastettiin jo esimerkiksi Rooman valtakunnassa, missä suosittuja turistikohteita olivat muun muassa Baiaen ja Pompeijin rannikkokaupungit. Niiden leuto ilmasto veti kesäisin puoleensa tuhansia roomalaisia, jotka halusivat paeta kuumia ja likaisia suurkaupunkeja. Matkailu oli tosin mahdollista vain vauraille roomalaisille, joilla oli tyypillisesti omia kesähuviloita kylpyläkaupungeissa.

Moderni turismi kehittyi 1840-luvulla, kun rautatieverkoston ansiosta matkustaminen kävi yhä helpommaksi ja nopeammaksi. Brittiläinen liikemies Thomas Cook näki ensimmäisten joukossa massaturismin mahdollisuudet ja toi markkinoille pakettimatkat, joiden hintaan sisältyi kuljetus, ruoka ja majoitus.

Viktorian ajan turisteja pyramidin edessä

1860-luvulla Euroopasta alettiin matkustaa Egyptiin katsomaan muun muassa pyramideja ja sfinksejä.

© Library of Congress

”Heinäsirkkojen parvi”

Ensimmäiset pakettimatkat tehtiin kotimaassa, mutta vuonna 1855 Cook lähetti ensimmäisen ryhmän junalla ja laivalla Ranskan Calais'hen. Vuotta myöhemmin hän lanseerasi matkat muualle Eurooppaan, ja 1860-luvulla Cook vei turisteja jo muun muassa Yhdysvaltoihin ja Egyptiin.

Massaturismia myös kritisoitiin jo sen alkuvaiheissa – esimerkiksi saksalainen lakimies Heinrich Wenzel kuvaili englantilaisturistien olevan kuin heinäsirkkaparvi, joka ”ylittää Reinin, Sveitsin ja Italian”.