Library of Congress
Baker ja McConnell

Milloin solmittiin ensimmäinen homoavioliitto?

Vuonna 1971 kaksi amerikkalaismiestä sai vihkiluvan – ensimmäisinä samaa sukupuolta olevina nykyaikana. Historiallinen teko vaati kuitenkin kekseliäisyyttä.

Enemmän tai vähemmän virallisia saman sukupuolen välisiä suhteita tunnetaan kaukaa historiasta. Ensimmäinen nykyaikana avioitumisluvan saanut homopari olivat yhdysvaltaltaiset James Michael McConnell ja Richard John Baker vuonna 1971. Avioliitto oli kuitenkin osin kiistanalainen.

1970-luvulla homojen oikeuksia poljettiin Yhdysvalloissa surutta. Baker ja McConnell päättivät hyödyntää Minnesotan osavaltion lainsäädäntöä, joka ei suoraan kieltänyt saman sukupuolen välisiä avioliittoja.

Miehet hakivat vihkilupaa, jonka saaminen ei edellyttänyt läsnäoloa, mutta kaupunginkanslia ei myöntänyt sitä. Baker ja McConnell valittivat päätöksestä mutta hakivat lupaa myös toisesta piirikunnasta – sen jälkeen, kun Richard John Baker oli muuttanut nimensä sukupuolineutraalimmaksi Pat Lyniksi.

Baker ja McConnell

Baker ja McConnell hyödynsivät lain porsaanreikää saadakseen avioitumisluvan vuonna 1971.

© Library of Congress

Eivät voineet avioitua – olivat silti naimisissa

Lupa heltisi ja avioliitto vahvistettiin, mutta muutaman viikon päästä tuomioistuin tuomitsi asian kaupunginkanslian hyväksi. Käytännössä se tarkoitti, että miehet eivät voineet avioitua keskenään, mutta Baker ja McConnell olivat jo saaneet vihkiluvan ja avioituneet.

Lain mukaan lupaa ei voinut mitätöidä, ja siksi pari oli oikeudellisessa välitilassa vuoteen 2013, jolloin oikeus vahvisti heidän avioliittonsa.

Ensimmäisenä samaa sukupuolta olevien avioliitot salli Alankomaat 1. huhtikuuta 2001, ja Amsterdamin pormestari vihki neljä paria heti keskiyön jälkeen. Nykyään sama on mahdollista 28 muussa maassa.