Library of Congress
Tehdas

Milloin naiset alkoivat käyttää pitkiä housuja?

29. toukokuuta 1923 Yhdysvalloissa naisille tuli sallituksi käyttää housuja julkisilla paikoilla, mikä päätti lähes sata vuotta kestäneen taistelun feministien voittoon.

Toukokuun 29. päivä 1923 oli merkittävä sukupuolten tasa-arvon ja naisten vaatekaapin kannalta.

Tuolloin Yhdysvaltain oikeusministeri Harry M. Daugherty päätti, että naiset saivat käyttää pitkiä housuja myös julkisilla paikoilla.

Oikeusministerin päätös oli viimeinen vaihe 1850-luvulla alkaneessa taistelussa naisten pukeutumisrajoituksia vastaan. Vaikka naiset olivat käyttäneet housuja kautta historian eri kulttuureissa, lännessä he olivat hameiden ja mekkojen vankeja.

Osalle naisasiataistelijoista sukupuolisidonnaisesta pukeutumisesta tuli naisten alistamisen symboli, ja siksi monet eturivin feministit Yhdysvalloissa alkoivat käyttää 1850-luvulla löysiä housuja, joiden esikuva olivat turkkilaiset väljät shalwar-housut.

Lait kielsivät naisten housut

Naisten itsensä ”vapausvaatteiksikin” kutsumia housuja pidettiin sopimattomina, ja ne herättivät monissa vihastusta.

Monet Yhdysvaltojen osavaltiot säätivät lakeja, jotka kielsivät naisilta pitkien housujen käytön. Esimerkiksi San Franciscossa vuoden 1863 laki määräsi, että kukaan ei saanut esiintyä julkisesti ”sukupuolelleen sopimattomassa asussa”.

Vaikka oikeusministeri vuonna 1923 päätti, että naisetkin saivat pukeutua käytännöllisesti, pitkät housut alkoivat yleistyä naisten keskuudessa vasta kun Marlene Dietrichin ja Katharine Hepburnin kaltaiset filmitähdet esiintyivät pitkissä housuissa 1930-luvulla.

Vasta 1960- ja 1970-luvulla pitkistä housuista tuli kuitenkin niin tavanomainen näky, että niitä käyttävä nainen ei enää saanut kulmakarvoja kohoilemaan.

Tehdas

Toisen maailmansodan aikana monet naiset työskentelivät tehtaissa, joissa housut olivat hametta käytännöllisemmät.

© Library of Congress