Library of Congress
Selkäsauna

Milloin lasten lyöminen kiellettiin lailla?

Vanhemmat olivat kurittaneet lapsiaan selkäsaunoilla vuosituhansia – vuoteen 1979 asti, jolloin yksi maa kielsi lasten ruumiillisen kurittamisen lailla. Sittemmin 64 muuta maata on tehnyt samoin.

”Lapsilla on oikeus hoitoon, turvaan ja hyvään kasvatukseen. Lapsia tulee kohdella heidän persoonaansa ja ainutlaatuisuuttaan kunnioittaen, eikä heihin saa kohdistaa fyysisiä rangaistuksia tai muuta väkivaltaa.”

Näin todettiin laissa, jolla Ruotsi vuonna 1979 kielsi lasten kaikenlaisen ruumiillisen kurittamisen ensimmäisenä maana maailmassa.

Laki oli hyvä uutinen ruotsalaisille lapsille, mutta kaikki eivät siitä ilahtuneet. Jotkut poliitikot pelkäsivät, että lukemattomat ruotsalaiset vanhemmat leimattaisiin rikollisiksi. Uskonnolliset piirit taas katsoivat uuden lain olevan ristiriidassa kristinuskon opetusten kanssa.

Vuonna 1982 joukko vanhempia valitti laista Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissioon väittäen, että laki loukkasi heidän oikeuttaan perhe-elämään ja uskonnonvapauteen. Valitus kuitenkin hylättiin.

Selkäsauna

Lasten ruumiillinen kurittaminen on yhä sallittua useimmissa maailman maissa.

© Library of Congress

Kuritusväkivalta on kielletty 65 maassa

Laki hyväksyttiin vastustuksesta huolimatta, ja viranomaiset käynnistivät mittavan vanhemmille suunnatun tiedotuskampanjan, johon kuului muun muassa lapsiperheille suunnattuja esitteitä ja mainoksia maitopurkkien kyljessä.

Sittemmin useat maat ovat seuranneet Ruotsin esimerkkiä, ja nykyään lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty lailla 65 maassa. Suomessa vastaava laki hyväksyttiin vuonna 1983.