Museo del Prado
Bacchus

Milloin laihdutuskuurit keksittiin?

Sokeri, voi ja olut olivat ankarasti kielletty brittiläisen hautausurakoitsijan William Bantingin vuonna 1863 julkaisemassa laihdutusoppaassa.

Antiikin Kreikan ihanteiden mukaan voimakas ja lihaksikas keho oli kaunis. Liikapainoisia ei vain halveksittu vaan pidettiin myös psyykkisesti heikkoina, sillä terve mieli sijaitsi terveessä ruumiissa. Hyvin toimeentulevat miehet käyttivätkin ison osan ajastaan fyysiseen harjoitteluun pysyäkseen hoikkana.

Varsinaiset laihdutuskuurit ilmaantuivat vasta renessanssin aikana, jolloin italialainen Luigi Cornaro julkaisi maailman ensimmäisen laihdutusoppaan vuonna 1558. Hän oli itse merkittävästi liikapainoinen ja noudatti dieettiä, jossa hän nautti päivittäin vain noin 400 grammaa ruokaa ja puoli litraa viiniä. Kirjassaan Cornaro kehottaa muita toimimaan samoin. Cornaron väitetään eläneen 98-vuotiaaksi, mutta asiasta on kiistelty.

Bacchus

Muinaisessa Kreikassa miesihanne oli solakka ja lihaksikas – toisin kuin kuvan viininjumala Dionysos.

© Museo del Prado

Ei sokeria, voita eikä olutta

Ensimmäisen laajan kansansuosion saavuttaneen dieetin kehitti brittiläinen hautausurakoitsija William Banting. Hän kirjoitti vuonna 1863 pamfletin, joka kertoi hänen menestyksekkäästi noudattamastaan dieetistä. Liikapainoisen tuli syödä päivittäin neljä lihaa, vihanneksia, hedelmiä ja kuivaa viiniä sisältävää ateriaa. Tärkeintä oli välttää sokeria, tärkkelystä, maitoa, voita ja olutta.

Pamfletista tuli erittäin suosittu, ja moni nykyinen laihdutuskuuri perustuu yhä samoihin periaatteisiin. Vihkosesta otettiin uusintapainos vielä vuonna 2007.